Kakitangan SPR dan anggota polis yang ditugaskan di Pusat Pengundian Awal di Bilik Gerakan Balai Polis Membakut pada PRK Parlimen Kimanis di Membakut. Foto Edmund Samunting
Kakitangan SPR dan anggota polis yang ditugaskan di Pusat Pengundian Awal di Bilik Gerakan Balai Polis Membakut pada PRK Parlimen Kimanis di Membakut. Foto Edmund Samunting
BERNAMA

SURUHANJAYA Pilihan Raya (SPR) memperkenalkan penggunaan kamera video di semua saluran mengundi pada hari pengundian Pilihan Raya Kecil (PRK) Kimanis pada Sabtu ini sebagai satu usaha penambahbaikan untuk pilihan raya yang cekap dan telus.

Pengerusi SPR Datuk Azhar Azizan Harun berkata, penggunaan kamera itu adalah untuk merakam keadaan dalam saluran dan memudahkan SPR menyemak semula proses pengundian dilaksanakan supaya mengikut prosedur ditetapkan.

Menurutnya, kamera itu akan dipasang di semua 68 saluran terbabit dan akan dikendalikan oleh pegawai SPR.

“Rakaman itu juga akan digunakan sebagai pemantauan kualiti dan rujukan untuk tujuan latihan dan penambahbaikan proses pilihan raya akan datang.

“SPR ingin memaklumkan bahawa dengan penggunaan kamera video di semua saluran, ia tidak akan sama sekali menjejaskan kerahsiaan pengundian memandangkan kamera ini dipasang jauh dari petak undi dan kehadiran ejen calon di tempat mengundi adalah dikekalkan,” katanya dalam kenyataan di Kimanis hari ini.

PRK Parlimen Kimanis menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon Parti Warisan Sabah (WARISAN) Datuk Karim Bujang dan calon Barisan Nasional (BN) Datuk Mohamad Alamin.

Parlimen Kimanis mempunyai dua kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) - Bongawan dan Membakut - dengan jumlah 29,664 pemilih layak mengundi termasuk sembilan pengundi awal dan seorang pengundi tidak hadir yang berada luar negara.

  • Lagi berita berkaitan PRK Kimanis
  • Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 14 January 2020 @ 2:48 PM