POSTER calon parti bertanding dipasang sekitar pekan Kimanis. FOTO Edmund Samunting.
BERNAMA

DUA kesalahan pilihan raya direkodkan sepanjang kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kimanis sehingga semalam, sejak proses penamaan calon pada 4 Januari lalu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memaklumkan dua kesalahan itu direkodkan oleh Pasukan Penguatkuasa Kempen Pilihan Raya (PP-KPR) dan diambil tindakan berdasarkan kepada lawatan dan pemantauan PP-KPR sepanjang 11 hari kempen, semalam.

“Salah satu kesalahan itu adalah pemasangan bahan kempen pada premis awam (sekolah) membabitkan satu parti bertanding,” menurut SPR dalam satu kenyataan menerusi akaun rasmi Twitter suruhanjaya itu, hari ini.

Sementara itu, satu lagi kesalahan ialah pemasangan bahan kempen di luar kawasan Parlimen Kimanis yang membabitkan satu parti bertanding.

Kenyataan itu turut menyebut sebanyak 16 laporan polis diterima setakat semalam.

“Dua laporan (polis) yang diterima itu adalah mengenai tidak puas hati terhadap pemasangan bahan kempen yang didakwa memaparkan kenyataan negatif dan meminta pihak bertanggungjawab menurunkan bahan kempen tersebut,” katanya.

Sementara itu, laporan polis membabitkan pelbagai kesalahan termasuk kenyataan berunsur fitnah dan ucapan berbaur hasutan turut dilaporkan.

Kenyataan itu turut memaklumkan, setakat semalam tiada laporan dibuat kepada SPRM dan sebanyak 63 ceramah atau program dipantau PP-KPR.

PRK Kimanis pada Sabtu ini menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon Parti Warisan Sabah (Warisan) Datuk Karim Bujang, yang akan ditentang Datuk Mohamad Alamin daripada Barisan Nasional.

  • Lagi berita berkaitan PRK Kimanis
  • Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 15 January 2020 @ 7:29 PM