PENGUNDI pertama Juanis Puduk, 72, memasukkan kertas undi ke dalam peti undi di pusat mengundi, Sekolah Kebangsaan Our Lady of Fatima (M) Kelatuan, hari ini. FOTO BERNAMA.
PENGUNDI pertama Juanis Puduk, 72, memasukkan kertas undi ke dalam peti undi di pusat mengundi, Sekolah Kebangsaan Our Lady of Fatima (M) Kelatuan, hari ini. FOTO BERNAMA.
BERNAMA

SEBANYAK 19 pusat mengundi membabitkan 68 saluran dibuka dari 7.30 pagi hingga 5.00 petang ini bagi membolehkan pengundi memilih wakil rakyat baharu pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kimanis.

Proses mengundi yang akan berlangsung selama sembilan jam setengah itu, membabitkan 29,619 orang daripada 29,664 pengundi biasa yang layak mengundi.

Parlimen Kimanis mempunyai 29,664 pengundi biasa layak mengundi dan berdasarkan jumlah itu lapan daripada sembilan orang sudah mengundi awal pada Selasa lalu, manakala 35 adalah pengundi pos dan seorang pengundi tidak hadir (PTH) yang berada di luar negara.

Seramai 653 petugas pilihan raya dilantik Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi mengendalikan proses pengundian itu hari ini.

PRK Parlimen Kimanis menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon Parti Warisan Sabah (Warisan) Datuk Karim Bujang dan calon Barisan Nasional (BN) Datuk Mohamad Alamin.

Karim dijangka mengundi di Sekolah Kebangsaan (SK) Kimanis, manakala Mohamad di SK Our Lady, Kampung Kelatuan.

Pusat penjumlahan rasmi undi yang ditetapkan bagi PRK Parlimen Kimanis ialah di Dewan Datuk Seri Panglima Haji Mohd Dun Banir, Beaufort.

SPR sebelum ini menjangkakan peratusan keluar mengundi pada PRK itu kira-kira 70 peratus dan keputusan pengundian dijangka diumum sebelum 10 malam.

Tempoh rasmi berkempen yang bermula sejak hari penamaan calon pada 4 Jan lepas, berakhir pada 11.59 malam tadi.

PRK Parlimen Kimanis diadakan selepas Mahkamah Persekutuan pada 2 Disember 2019 mengekalkan keputusan Mahkamah Pilihan Raya Kota Kinabalu yang membatalkan kemenangan bekas Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman bagi kerusi itu pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu.

Mahkamah Pilihan Raya Kota Kinabalu pada 16 Ogos 2019 memutuskan bahawa kemenangan Anifah di kerusi itu sebagai tidak sah dan terbatal selepas mendapati ada kertas undi tambahan yang boleh menjejaskan keputusan pilihan raya.

  • Lagi berita berkaitan PRK Kimanis
  • Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 18 January 2020 @ 8:47 AM