Muhammad Sajjad Kamaruzzaman.
Muhammad Sajjad Kamaruzzaman.
Najiy Jefri


“APA saja cara pemakaian, biarlah itu antara saya dengan sang pencipta,” kata usahawan sensasi Nur Sajat nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman yang mengakui penampilannya ketika mengerjakan ibadah umrah akan menjadi perhatian dan kontroversi.

Sajat berkata demikian ketika ditemubual jutawan kosmetik Datuk Seri Aliff Shukri dan disiarkan di saluran YouTube Aliff baru-baru ini hingga menjadi trending nombor 12.

Sajat berkata, soal pemakaian biarlah antara dirinya dengan Allah asalkan niat utama dia ke sana adalah untuk beribadah.

“Islam itu mudah, tak kejam dan setiap apa yang dicipta pasti bersebab. Saya pergi ke sana dalam keadaan tak fikir benda lain, cuma nak jumpa pencipta dan luahkan perasaan.

“Bagi saya itu antara saya dengan Allah, yang penting nawaitu (niat) benda ni sebab kalau tanya semua orang pasti nak pergi ke sana,” katanya.

Sajat turut menjawab persoalan ramai pihak yang mengatakan mengapa dia sering menangguh urusan mengerjakan ibadah umrah sedangkan hasrat itu pernah dikongsikan beberapa tahun lalu.

Menurut Sajat, antara sebab dia berjaya menjejakkan kaki ke Tanah Suci adalah urusan pasport kedua-dua anak angkatnya baru saja mendapat kelulusan tahun lalu.

“Untuk mendapatkan pasport bagi kedua-dua anak angkat saya bukan mudah. Disebabkan itu hasrat saya untuk ke umrah beberapa tertangguh.

“Namun selepas berjaya mendaftarkan pada tahun lalu, saya berniat untuk membawa mereka bersama. Saya percaya tahun 2020 akan ada lebih rezeki buat mereka,” katanya.

Sajat berkongsi luahannya itu menerusi laman YouTube TV Terlajak Laris yang dimuat naik Ahad lalu.

Difahamkan rakaman video terbabit dilakukan sebelum rombongannya berangkat ke Makkah pada 28 Januari lalu kerana mendakwa perkara itu bakal menjadi bualan ramai.

Terdahulu kecoh di media sosial apabila Sajat dilihat mengenakan pakaian seperti jemaah wanita ketika mengerjakan ibadah umrah.

Gambar yang tersebar mengundang reaksi kurang senang ramai pihak dan rata-rata menyifatkan ia suatu penghinaan terhadap agama Islam.

href="https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/02/541041/pejabat-mufti-rujuk-ja...">Pejabat Mufti rujuk jantina Sajat di JPN

Sajat mengaku lelaki daftar umrah - Agensi

Sajat tidak beri kerjasama kepada JAKIM

Nur Sajat dah dibawa keluar dari Makkah?

Mujahid 'naik angin' dengan Sajat

Isu Sajat banyak hikmah - PU Amin

Sajat dilanda 'kerinduan'

Agensi pelancongan lapor konsulat

Sajat syukur dapat buat umrah

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 4 Februari 2020 @ 6:09 PM