BERNAMA

INDIVIDU yang didapati bersalah memandu di bawah pengaruh alkohol, dadah dan memandu secara berbahaya hingga menyebabkan kematian dicadang dikenakan hukuman denda sehingga RM100,000.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata, kerajaan sedang merangka untuk meminda hukuman terhadap kesalahan itu dengan hukuman penjara bagi pesalah akan turut ditingkatkan kepada 20 tahun berbanding 10 tahun ketika ini.

“Kerajaan sedang merangka untuk meminda hukuman bagi Seksyen 41 (Akta Pengangkutan Jalan 1987) ini bagi mereka yang menyebabkan kemalangan sehingga berlaku kematian apabila memandu dalam keadaan mabuk,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menziarahi lima beradik yang kehilangan bapa mereka, Khairizul Mohamad Noor, 39, selepas dilanggar pemandu kereta dipercayai mabuk pada Ahad lalu, di kediaman keluarga itu di Jalan Hj Mohd Saad, dekat Bagan Jermal di Butterworth, hari ini.

Menurutnya, pada masa ini hukuman di bawah seksyen berkenaan memperuntukkan penjara maksimum 10 tahun dan denda tidak melebihi RM20,000.

Beliau berkata, kadar kematian akibat kemalangan jalan raya di Malaysia agak tinggi iaitu antara yang tertinggi di dunia.

LIMA beradik yang menjadi anak yatim selepas bapa mereka dilanggar pemandu kereta dipercayai mabuk, manakala ibu masih koma. FOTO BERNAMA.
LIMA beradik yang menjadi anak yatim selepas bapa mereka dilanggar pemandu kereta dipercayai mabuk, manakala ibu masih koma. FOTO BERNAMA.

“Jadi, kita harus mendapat kerjasama daripada orang ramai sungguh pun kadar sebenarnya sudah menurun, tetapi kita harap kita dapat mengurangkan kadar itu.

“Kita tidak mahu lihat hampir 7,000 korban nyawa berlaku hampir setiap tahun akibat kemalangan jalan raya,” katanya.

Terdahulu, Lim yang juga Ahli Parlimen Bagan meluangkan masa menyantuni lima beradik itu dan turut menyampaikan wang sumbangan sebanyak RM5,000.

“Sebelum ini, pihak kerajaan negeri, agensi dan Jabatan Kebajikan Masyarakat termasuk pejabat Parlimen Bagan telah menyampaikan sumbangan kepada keluarga ini dan saya ucapkan takziah kepada keluarga ini dan harap ibu kanak-kanak ini akan cepat sedar dan sembuh. Kita akan terus berikan bantuan dan perhatian kepada keluarga ini,” katanya.

Dalam nahas kira-kira jam 5 pagi 9 Februari lalu, Khairizul meninggal dunia di tempat kejadian manakala isterinya, Zuriana Hasan, 36, yang parah kini dirawat di Hospital Seberang Jaya, dalam keadaan koma.

Dalam kejadian itu, motosikal yang ditunggang pasangan berkenaan dilanggar dari belakang oleh sebuah kereta yang dipandu lelaki dipercayai dalam keadaan mabuk di Kilometer 140.2 Lebuhraya Utara Selatan menghala utara, susur ke Perai di Bukit Mertajam.

Berita berkaitan

Kerana amanat terakhir ayah

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 15 Februari 2020 @ 3:10 PM