FOTO Asyraf Hamzah
FOTO Asyraf Hamzah
BERNAMA

PEMANGKU Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah hari ini menitahkan seluruh rakyat negeri Pahang melakukan munajat doa dan solat sunat hajat berikutan keadaan semasa politik negara.

“Dengan ini memohon sekalian umat Islam di Negeri Pahang khasnya, mendoakan ke atas Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan sekalian raja-raja Melayu agar diberikan pembukaan dan kebijaksanaan daripada Allah SWT untuk membuat keputusan yang terbaik demi agama dan rakyat di tanah air yang kita cintai.

“Mudah-mudahan Ke Bawah Duli-Duli Tuanku sentiasa berada di bawah perlindungan dan pemeliharaan Allah SWT dengan rahmat dan kasih SayangNya. Ameen Ya Robbal ‘Aalamin,” titah baginda menerusi laman Instagram rasmi baginda.

Baginda turut bertitah bersempena kelebihan di bulan Rejab ini iaitu bulan yang disabdakan oleh Nabi SAW, adalah bulan Allah SWT, bulan yang di dalamnya penuh dengan rahmat kasih sayang dan keampunan dari Robbul Jalil.

“Istimewanya lagi pada malam Jumaat ini, penghulu bagi segala hari, hari yang harap dimakbulkan oleh Allah SWT dari doa sekalian hamba-hambaNya,” titah baginda.

Yang di-Pertuan Agong telah selesai menemubual ahli Parlimen secara individu pada Isnin dan Selasa susulan kemelut politik negara berikutan kerajaan Pakatan Harapan (PH) hilang kuasa.

Seri Paduka mahu mendengar sendiri pandangan setiap Ahli Parlimen dalam mencari penyelesaian terhadap kemelut itu.

Ini menyaksikan sistem Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen subur di negara ini apabila Al-Sultan Abdullah menjalankan peranan dalam mendapatkan fakta bagi membantu baginda membuat keputusan lanjut berhubung masalah tersebut.

Dr Mahathir pada Isnin, meletak jawatan sebagai perdana menteri ketujuh serta pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan beberapa jam kemudian Seri Paduka melantiknya sebagai perdana menteri interim.

  • Lagi berita berkaitan desas-desus pakatan baharu
  • Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 27 Februari 2020 @ 3:06 PM