AHMAD Zahid (baju putih).
AHMAD Zahid (baju putih).
BERNAMA

JUMLAH Ahli Parlimen yang menyokong Perikatan Nasional (PN), kini melebihi jumlah asal selepas yakin dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri.

Tanpa mendedahkan jumlah sokongan asal dan pertambahan itu, Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, jumlah besar itu mencukupi untuk mendirikan sebuah kerajaan baharu seperti disahkan pada 29 Februari lalu, oleh Istana Negara.

“UMNO dan Barisan Nasional (BN) mesti diperkukuhkan, Muafakat Nasional (gandingan UMNO dan PAS) mesti diperkasa dan begitu juga dengan PN, kerana ujian di hadapan apabila Parlimen bersidang pada 18 Mei depan terlalu besar.

“PN wajib menguasai majoriti di Parlimen, bukan dengan jumlah Ahli Parlimen sedia ada sahaja, tetapi usaha mesti dilakukan untuk perkukuhkan PN dengan sokongan Ahli-Ahli Parlimen yang mahu menyertai kerajaan, ‘horse trading’ sedang rancak dijalankan oleh pihak lawan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada perasmian berkelompok Persidangan UMNO cawangan-cawangan empat peringkat dalam Bahagian Bagan Datuk Tahun 2020 di Kompleks UMNO Bagan Datuk, hari ini.

Pada 1 Mac lalu, Muhyiddin mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri apabila Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memberi perkenan pelantikan itu, selaras dengan Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Ahmad Zahid yang juga Pengerusi BN berkata, PN perlu mengelakkan rasa cukup kuat dan selesa kerana dalam landskap politik, ia baharu dan belum selamat, maka kesemua parti dalam PN wajib bersatu hati, fikiran serta tindakan.

Menurut Ahmad Zahid, beliau berbincang dengan Muhyiddin mengenai hala tuju PN dan kerajaan baharu mesti mempunyai ‘road map’ bagi menyatakan secara jelas dasar serta pelaksanaan program kerajaan.

Pakej rangsangan ekonomi dan dasar-dasar baharu bagi menggantikan dasar yang diumumkan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) sebelum ini perlu diumumkan segera oleh PN.

Beliau berkata, rakyat khususnya umat Islam mahu beberapa isu antaranya Tabung Haji (TH) dan pengurusan Felda perlu dipulihkan pada kadar segera, selain bantuan kepada rakyat dalam menghadapi kos sara hidup tinggi, mesti diusahakan secepat mungkin.

“Bantuan untuk rakyat mesti disusun dengan rapi dan disegerakan, supaya rakyat dapat merasa semula pelbagai pemberian bantuan sara hidup, nasib pelajar di universiti dan institusi pengajian tinggi perlu dibela sewajarnya, terutamanya bagi peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN),” katanya.

  • Lagi berita berkaitan Desas-desus pakatan baharu
  • Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 7 Mac 2020 @ 8:46 PM