ROSMAH Mansor ketika hadir ke Mahkamah Tinggi hari ini. FOTO BERNAMA
ROSMAH Mansor ketika hadir ke Mahkamah Tinggi hari ini. FOTO BERNAMA
BERNAMA

HAKIM Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menegur tindakan peguam yang ‘menekan’ saksi memberi keterangan dalam kes rasuah berhubung projek tenaga solar hibrid membabitkan Datin Seri Rosmah Mansor.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan menegur tindakan peguam Datuk Akberdin Abdul Kader yang mewakili Rosmah ketika menyoal bekas Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) Datuk Seri Alias Ahmad.

Mohamed Zaini mengingatkan Akberdin yang mewakili isteri bekas perdana menteri itu bahawa bukan saksi tersebut yang sedang dibicarakan.

“Bukan dia (Alias) yang dibicarakan,” katanya.

Hakim memberi teguran itu selepas Akberdin yang sedang menyoal balas Alias mendakwa saksi pendakwaan ke-12 tersebut mempunyai kepentingan dalam projek solar hibrid bernilai RM1.25 bilion itu.

Terdahulu, Akberdin menyentuh mengenai tindakan Alias menghubungi bekas Setiausaha Bahagian Perolehan Kerajaan di Kementerian Kewangan (MOF) Datuk Othman Semail secara peribadi bagi meminta supaya permohonan KPM untuk mendapatkan kelulusan bagi pembayaran pendahuluan sebanyak RM130 juta untuk pelaksanaan projek solar hibrid, diteruskan.

Akberdin: Selepas terima surat bertarikh 19 April 2017 dari MOF, saya cadangkan kamu ada memanggil sendiri Datuk Othman meminta jasa baiknya untuk luluskan permohonan KPM untuk mendapatkan pembayaran pendahuluan (projek solar) sebanyak RM130 juta.

Alias: Mengenai panggilan telefon dia (Othman) saya setuju tetapi saya cakap tentang hal lain bukan tentang RM130 juta.

Akberdin: Saya cadangkan maklum balas Datuk Othman terhadap permintaan kamu ialah dia berpegang kepada surat tersebut, dia tidak boleh layan permintaan kamu sebab tidak ikut peraturan.

Alias: Tidak setuju.

Akberdin: Saya cadangkan, kamu ambil extra effort (usaha tambahan) dan inisiatif sampai buat panggilan telefon kepada Othman sebab kamu ada kepentingan dalam projek (solar hibrid) ini.

Alias: Tidak setuju.

Pada prosiding sebelum ini, bekas Setiausaha Bahagian (SUB) di Bahagian Perolehan dan Pengurusan Aset KPM, Kamarudin Abdullah memberitahu mahkamah bahawa surat bertarikh 19 April 2017 itu adalah surat MOF kepada KPM.

Surat itu menyatakan permohonan KPM untuk mendapatkan kelulusan bagi pembayaran pendahuluan sebanyak RM130 juta bagi pelaksanaan projek solar hibrid tersebut sedang disemak dan diteliti oleh pihaknya.

Menurut Kamarudin, MOF menerusi surat itu turut berpandangan bagi mempercepat proses pembayaran, KPM perlu mengambil tindakan seperti mematuhi tatacara dan peraturan kewangan selain perlu menyegerakan proses menandatangani kontrak perolehan dengan kontraktor projek solar tersebut, Jepak Holdings Sdn Bhd dengan kadar segera.

Alias memberi keterangan pada perbicaraan kes Rosmah, 68, yang didakwa atas pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima suapan sebanyak RM6.5 juta daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings, Saidi Abang Samsudin menerusi bekas pembantu Rosmah, Datuk Rizal Mansor.

Ia didakwa sebagai upah membantu Jepak Holdings mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid serta Penyelenggaraan dan Operasi Genset/Diesel bagi 369 sekolah luar bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion secara rundingan terus daripada KPM.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra, di sini; kediamannya di Jalan Langgak Duta, Taman Duta dan di Kediaman Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya antara Januari 2016 dan 7 September 2017.

Perbicaraan bersambung 6 April depan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 12 Mac 2020 @ 6:53 PM