SUSPEK ditahan kerana berhimpun sambil membuat bising dan memainkan muzik dengan kuat. FOTO ihsan polis
SUSPEK ditahan kerana berhimpun sambil membuat bising dan memainkan muzik dengan kuat. FOTO ihsan polis
Hamzah Osman


TINDAKAN seorang lelaki menjemput enam rakannya lepak di hadapan bilik sewanya di Jalan Pantai Chenang, Langkawi, membawa padah apabila mereka ditahan polis kerana mengingkari Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), malam tadi.

Ketua Polis Daerah Langkawi, Superintendan Mohd Iqbal Ibrahim berkata, tujuh lelaki berusia antara 27 dan 44 tahun itu ditahan sepasukan anggota Balai Polis Padang Matsirat pada 10 malam.

“Terdahulu, hasil aduan awam, sepasukan anggota polis yang menjalankan tugas rondaan mengesan tujuh lelaki didakwa berhimpun sambil membuat bising di hadapan sebuah bilik, selain memainkan muzik dengan kuat.

“Anggota polis yang tiba di lokasi menasihati kumpulan lelaki terbabit supaya bersurai, namun tidak diendahkan dan enggan memberi kerjasama apabila diminta menunjukkan dokumen peribadi,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Mohd Iqbal berkata, berikutan itu semua individu terbabit ditahan kerana sengaja menghalang pegawai polis menjalankan tugas dan gagal mengemukakan alasan munasabah untuk berada di luar premis ketika tempoh pelaksanaan PKP.

“Siasatan awal mendapati semua suspek mengakui berada di tempat pemeriksaan dilakukan bagi tujuan melepak, minum dan mendengar muzik.

“Ini adalah tangkapan pertama di Langkawi membabitkan tingkah laku degil orang ramai yang cuba mengingkari penguatkuasaan PKP bagi menghalang penularan wabak COVID-19,” katanya.

Beliau berkata, semua suspek ditahan reman dan disiasat bawah Peraturan 7(1) Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020.

“Sesiapa yang disabitkan kesalahan di bawah undang-undang ini akan didenda tidak lebih RM1,000 atau dipenjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya sekali,” katanya.

  • Lagi berita berkaitan perintah kawalan pergerakan
  • Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 27 Mac 2020 @ 11:32 AM
    Digital NSTP Subscribe