WEE Hong Seng menunjukkan kod QR QMUNITY yang dilancarkan hari ini. FOTO Melvin Joni
WEE Hong Seng menunjukkan kod QR QMUNITY yang dilancarkan hari ini. FOTO Melvin Joni

APLIKASI pengesan lokasi QMUNITY yang dilancarkan di sini, membantu pihak berkuasa negeri ini mengesan pergerakan individu dan kontak pandemik Covid-19.

Aplikasi itu dibangunkan Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS) dengan kerjasama JT Utama Sdn Bhd, ARx Media Sdn Bhd dan Huawei Cloud sebagai sebahagian daripada projek tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Datuk Bandar Kuching Selatan, Datuk Wee Hong Seng berkata, QMUNITY boleh menjejaki sejarah lokasi individu, serta boleh dihubungi sekiranya berlaku kecemasan.

“Di samping itu, data yang dikumpul dari QMUNITY juga akan membantu mengenal pasti kawasan berisiko tinggi serta bilangan pengunjung di tempat tertentu.

“Ini akan secara tidak langsung mengurangkan risiko pendedahan dalam kalangan petugas barisan hadapan,” katanya pada sidang media selepas melancarkan QMUNITY di Ibu Pejabat MBKS, Kuching hari ini.

Hong Seng berkata, untuk permulaan, MBKS akan memulakan penggunaan QMUNITY di pasar awam di bawah bidang kuasanya bermula dengan Pasar Komuniti Stutong pada Jumaat ini.

Beliau menjelaskan pengunjung ke pasar awam perlu mendaftar dengan mengimbas kod QR aplikasi berkenaan dan memasukkan maklumat peribadi seperti nama dan nombor MyKad.

“Selepas pendaftaran berjaya, pengguna boleh mendaftar masuk dan sejarah lokasi akan dikesan.

“Orang ramai juga boleh mendapatkan sejarah lokasi mereka serta mencari berita terkini mengenai Covid-19 dan nombor kecemasan dalam aplikasi itu,” katanya kod QR diletakkan di pintu masuk Pasar Komuniti Stutong.

Hong Seng berkata, kakitangan MBKS juga dapat membantu sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan untuk mendaftar diri mereka di QMUNITY termasuk peniaga di pasar basah.

“Bagi pemilik premis, mereka perlu mendaftarkan diri melalui e-mel ke [email protected],” katanya.

Beliau juga berkata, aplikasi itu akan dipertingkatkan lagi dengan ciri-ciri Kecerdasan Buatan Huawei (AI) seperti Pengiktirafan Wajah, Pengiktirafan Watak Optik dan Perkhidmatan Blockchains untuk memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik, meningkatkan kecekapan, dan meningkatkan keselamatan dan pengurusan data.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 8 April 2020 @ 7:40 PM