FOTO HIASAN
FOTO HIASAN
BERNAMA

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) akan mengadakan perbincangan untuk mewujudkan pusat jagaan khas untuk anak-anak petugas barisan hadapan yang terbabit dalam menangani penularan pandemik Covid-19.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata, beliau mengambil maklum dengan keluhan petugas barisan hadapan yang tidak dapat menghantar anak ke taman asuhan kanak-kanak (taska) berikutan ada segelintir ibu bapa lain bimbang anak-anak mereka akan terdedah dengan jangkitan wabak itu.

"Anggota polis, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) dan lain-lain juga berhadapan risiko tinggi... sebab itu kerajaan menyarankan anak-anak mereka dijaga di rumah.

"Tetapi, jika ada pusat penjagaan khas dibuka untuk anak-anak petugas barisan hadapan, cadangan saya, prosedur standard operasi (SOP) akan diputuskan oleh KKM dan Menteri Kesihatan," katanya pada sidang media selepas menyampaikan pek juadah Aidilfitri di Hospital Taiping, hari ini.

Beliau juga menolak dakwaan petugas barisan hadapan dianaktirikan susulan tiada penyelesaian berhubung isu penghantaran anak-anak mereka ke taska.

"Ia tidak betul. Kerajaan menghargai pengorbanan petugas barisan hadapan yang berkorban dan membawa kejayaan dalam menangani penularan Covid-19," katanya.

Mengulas mengenai isu kelewatan gaji doktor di Hospital Sungai Buloh selama dua bulan, Noor Azmi berkata, isu itu sudah diselesaikan, Jumaat lalu.

"Kelewatan itu disebabkan borang lambat diterima dan borang yang perlu diisi adalah perkara biasa," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 25 Mei 2020 @ 5:44 PM