Muhaamad Hafis Nawawi


"PAGI ini saya sudah mendapat panggilan daripada pihak pengurusan memaklumkan esok kami perlu menjalani saringan Covid-19," kata Pang Wee Lee, 28, penduduk Pangsapuri Segar Ria, Taman Segar, Cheras, Kuala Lumpur.

Menurutnya, dia mendapat maklumat sebelum ini bahawa ada tiga orang yang tinggal di Blok D pangsapuri terbabit dijangkiti Covid-19 menyebabkannya menghubungi pihak pengurusan untuk mengetahui keadaan sebenar.

Katanya, pihak pengurusan pangsapuri itu memberitahu masih menunggu perkembangan lanjut sebelum pagi ini dia dihubungi dan dimaklumkan penduduk perlu disaring esok.

"Notis pemberitahuan mengenai saringan itu juga sudah ditampal di dinding pintu lif," katanya ketika ditemui hari ini.

Seorang lagi penduduk, Rocky Pang, 26, berkata, dia hanya mengetahui perlu menjalani saringan Covid-19, semalam, selepas membaca notis pemberitahuan itu.

TINJAUAN suasana disalah sebuah pangsapuri di Cheras berikutan Kementerian Kesihatan Malaysia mendedahkan penemuan Kluster Pangsapuri Cheras FOTO Hazreen Mohamad
TINJAUAN suasana disalah sebuah pangsapuri di Cheras berikutan Kementerian Kesihatan Malaysia mendedahkan penemuan Kluster Pangsapuri Cheras FOTO Hazreen Mohamad

"Esok saya akan menjalani saringan itu tetapi masih belum diberitahu perlu berkumpul di mana.

"Saya juga memang ada dengar penduduk di tingkat tiga dan tingkat 10 dijangkiti Covid-19 namun tidak mengetahui cerita sebenar," katanya.

Tinjauan Harian Metro mendapati penduduk di pangsapuri terbabit masih menjalani kehidupan mereka seperti biasa dan tetap memakai pelitup muka.

Semalam, Kementerian Kesihatan Malaysia dalam laman Twitter memaklumkan kewujudan kluster baharu di Pangsapuri Cheras dengan enam individu positif.

"Semua rakyat tempatan. Punca jangkitan masih dalam siasatan," katanya.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19


  • Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 2 Jun 2020 @ 3:29 PM