GAMBAR Hiasan. FOTO Iqmal Haqim Rosman
GAMBAR Hiasan. FOTO Iqmal Haqim Rosman
Nor Fazlina Abdul Rahim


MAJLIS Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) membenarkan pelaksanaan solat Jumaat di negeri ini, dengan penambahan bilangan jemaah daripada 12 orang kepada 40 orang bermula Jumaat ini.

Yang Dipertuanya, Tengku Tan Sri Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz berkata, perkara itu mendapat perkenan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V, agar pelaksanaan solat Jumaat dilaksanakan secara berperingkat dalam usaha membendung penularan Covid-19.

Katanya, bilangan jumlah jemaah itu merangkumi imam tua, imam muda, bilal, siak, ahli jawatankuasa masjid dan anak mukim yang terpilih.

"Pelaksanaan solat Jumaat ini mestilah mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) ditetapkan termasuk memastikan hanya pegawai masjid (imam tua, imam muda, bilal, siak) Ahli Jawatankuasa Masjid dan anak-anak mukim terpilih sahaja dibenarkan serta tidak melebihi jumlah 40 orang.

"Selain itu, menyediakan senarai dan maklumat jemaah yang terpilih dan mendaftarkan kehadiran di dalam buku pendaftaran selain membuat saringan suhu yang mana jika melebihi 37.4 darjah celcius tidak dibenarkan masuk.

"Ahli jawatankuasa dan anak-anak mukim yang berumur 70 tahun ke atas tidak dibenarkan hadir dan jemaah yang hadir ke masjid perlu memakai pelitup muka," katanya dalam kenyataan media di Kota Bharu, hari ini.

Katanya, antara lain SOP yang ditetapkan adalah, jemaah yang bergejala seperti batuk, demam, selsema dan sakit tekak adalah tidak dibenarkan hadir.

Katanya, aliran pengudaraan di dalam ruang solat perlu dijaga dengan membuka semua pintu, jendela dan menggunakan kipas angin dan tidak dibenarkan memasang alat pendingin hawa.

"Membuat penjarakan sosial satu meter dan menyediakan cecair pembasmi kuman serta mengingatkan jemaah membawa sejadah dan mengambil wuduk di rumah

"SOP sebagaimana diatas hendaklah dipatuhi sepenuhnya oleh pihak pengurusan masjid. Tindakan sewajarnya akan diambil diatas kegagalan untuk mematuhi SOP ini.

"Oleh itu, pihak MAIK amat mengharapkan kerjasama daripada semua pihak dalam melaksanakan ketetapan ini," katanya.

  • Lagi berita berkaitan perintah kawalan pergerakan

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 3 Jun 2020 @ 1:13 PM