Muhd Redza bersama peserta program Jom Solat Subuh Berjemaah di Masjid Mahmoodiah Putrajaya yang bermula semalam. Foto Ihsan Muhd Redza Ahmad
Muhd Redza bersama peserta program Jom Solat Subuh Berjemaah di Masjid Mahmoodiah Putrajaya yang bermula semalam. Foto Ihsan Muhd Redza Ahmad
Yusmizal Dolah Aling

BAGI mengisi masa terluang sepanjang musim Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), Masjid Mahmoodiah Putrajaya mengambil inisiatif mengadakan program Jom Solat Subuh Berjemaah kepada remaja berusia 13 hingga 17 tahun selama seminggu bermula semalam.

Ia program serampang dua mata pengurusan masjid mengajak remaja sekitar Presint 18 bersolat jemaah dan mengadakan aktiviti berfaedah bermula di masjid seawal waktu Subuh.

Pengerusinya, Muhd Redza Ahmad berkata, inisiatif itu diambil bagi melatih remaja berkenaan memulakan diri dengan aktiviti bermakna beramai-ramai selain menghidupkan masjid berkenaan.

"Kita bermula semalam dan Alhamdulillah ada sembilan orang remaja yang menyertai program. Hari ini ada pertambahan iaitu seramai 12 orang.

"Selain berjemaah, kita juga ada program riadah serta bersarapan bersama-sama. Ia adalah inisiatif exco masjid yang baru dipilih dua minggu lalu untuk memakmurkan rumah Allah SWT," katanya.

Muhd Redza berkata, sasaran awal adalah seramai 100 orang peserta dan ia akan diteruskan dengan penambahbaikan dari semasa ke semasa sesuai dengan remaja berkenaan.

Katanya, pihak masjid juga ingin memanfaatkan kafeteria di situ yang menyediakan makanan yang ditaja penyumbang.

"Alhamdulillah, kita promosikan program ini menerusi Facebook dan sambutan diterima begitu menggalakkan.

"Selepas ini kita akan buat untuk remaja muslimah pula di sekitar kejiranan ini untuk mereka mendekati masjid," katanya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) Mohd Ajib Ismail berkata, pihaknya menyambut baik usaha dilakukan pentadbiran masjid yang tampil dengan cara sendiri untuk kebaikan jemaah.

Katanya, ia adalah pendekatan dakwah terbaik kepada golongan remaja mendekati masjid untuk pelbagai aktiviti, tidak terhad kepada soal keagamaan sahaja.

"Ia menjadi contoh kepada masjid yang lain khususnya di Wilayah Persekutuan untuk mengimarahkan rumah Allah dengan pelbagai pengisian berfaedah," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 30 Jun 2020 @ 4:53 PM