JAFFRI tengah bersama isterinya, Mazlina  menunjukkan Rumah Makan Percuma yang memberi makanan tengahari percuma kepada orang ramai bermula hari ini di Simpang Empat, Alor Setar. FOTO Noorazura Abdul Rahman
JAFFRI tengah bersama isterinya, Mazlina menunjukkan Rumah Makan Percuma yang memberi makanan tengahari percuma kepada orang ramai bermula hari ini di Simpang Empat, Alor Setar. FOTO Noorazura Abdul Rahman
Noorazura Abdul Rahman

PASANGAN suami isteri di Alor Setar mengambil inisiatif menyediakan makanan percuma bagi membantu meringankan beban orang ramai yang terkesan akibat penularan wabak Covid-19.

'Rumah Makan Percuma' yang diusahakan Jaffri Ahmad, 56, dan Mazlina Makaruddin,53, menyediakan makan tengah hari percuma kepada sesiapa sahaja tanpa mengira bangsa dan agama dan status.

Jaffri berkata, dia merancang melakukan kerja amal itu bersama isterinya sejak sekian lama namun tertangguh akibat sibuk dengan urusan perniagaan.

Katanya, hasrat mereka direalisasikan segera selepas melihat ramai terkesan selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

"Idea sudah lama, sebab setiap kali kami menunaikan umrah, masyarakat di sana berlumba-lumba untuk memberi makan percuma.

"Apabila Covid-19 melanda negara, ramai yang susah dan saya rasa ini adalah masa yang paling sesuai untuk melakukan kerja amal ini.

"Saya hanya beri tempoh seminggu kepada pasukan saya untuk pastikan program ini berjalan dan Alhamdulillah hari ini ia terlaksana, makanan ini disediakan untuk 200 orang dan mereka akan menerima kad nombor giliran bagi membolehkan mereka mengambil makanan," katanya ketika ditemui selepas majlis pembukaan Rumah Makan Percuma di Simpang Empat, hari ini.

ORANG ramai yang menikmati makanan tengahari percuma di Rumah Makan Percuma di Simpang Empat, Alor Setar. FOTO Noorazura Abdul Rahman
ORANG ramai yang menikmati makanan tengahari percuma di Rumah Makan Percuma di Simpang Empat, Alor Setar. FOTO Noorazura Abdul Rahman

Sementara itu, Mazlina yang juga Pengarah Eksekutif Syarikat Ayam Bismi Sdn Bhd berkata, rumah makan percuma itu beroperasi pada jam 12 tengah hari hingga 2 petang setiap hari Isnin hingga Sabtu.

Katanya, modal sebanyak RM30,000 dikeluarkan bagi melakukan kerja amal berkenaan.

"Antara menu yang dihidangkan sekarang ialah nasi putih, ayam dan sayur pelbagai jenis masakan serta air.

"Kami akan lihat dahulu sambutannya macam mana, kalau bagus mungkin selepas ini kita akan tambah jumlah orang untuk datang makan di sini," katanya ibu kepada empat anak itu.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 6 Julai 2020 @ 5:36 PM