MOHD REDZUAN tersenyum selepas memberi penerangan dalam sidang media setelah hadir pada majlis perjumpaan sesi libat urus SEPADU, TERAJU dan Yayasan Peneraju dengan pihak berkepentingan, pertubuhan badan bukan kerajaan dan koperasi. FOTO BERNAMA
MOHD REDZUAN tersenyum selepas memberi penerangan dalam sidang media setelah hadir pada majlis perjumpaan sesi libat urus SEPADU, TERAJU dan Yayasan Peneraju dengan pihak berkepentingan, pertubuhan badan bukan kerajaan dan koperasi. FOTO BERNAMA
M Hifzuddin Ikhsan


KERAJAAN dijangka berhadapan cabaran dalam usaha memastikan 20 peratus rakyat yang hidup di bawah paras kemiskinan dapat meningkatkan ekonomi mereka.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof berkata, keadaan lebih sukar berikutan negara kini dalam fasa pemulihan pandemik Covid-19 dan orang ramai memerlukan bantuan.

Katanya, program dan inisiatif di bawah Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 dilihat mampu membantu kelompok B40 serta mengurangkan jurang antara kaum, lapisan masyarakat, daerah dan negeri.

"Pengumuman berkaitan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) menunjukkan ramai rakyat masih diklasifikasi sebagai golongan miskin dan ia menjadi cabaran kerajaan membantu mereka.

"Kita perlu memastikan kira-kira 20 peratus rakyat yang berada dalam golongan itu dapat dikeluarkan daripada paras PGK," katanya pada sidang media di Alor Setar, hari ini.

Jumaat lalu, Jabatan Perangkaan menerusi laporannya mengumumkan PGK keseluruhan nasional adalah sebanyak RM2,208 sebulan bagi satu isi rumah pada 2019 berbanding RM980 pada 2009.

Terdahulu, Mohd Redzuan menghadiri Sesi Libat Urus bersama wakil kerajaan, badan bukan kerajaan (NGO) dan koperasi anjuran bersama Unit Penyampaian Kemakmuran Bersama (SEPADU), Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU) dan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (Yayasan Peneraju).

Beliau berkata, kerajaan akan berusaha memastikan setiap pelaksanaan dan perbelanjaan di bawah program WKB 2030 dapat memberi impak serta manfaat langsung kepada golongan B40.

"Kita tidak mahu jurang ini meningkat dan peratus orang di bawah PGK naik. Disebabkan itu kerajaan perlu memastikan WKB 2030 dapat dicapai, walaupun ia mungkin sedikit terjejas akibat Covid-19.

"Disebabkan itu, satu unit baharu iaitu SEPADU ditubuhkan bagi memantau pelaksanaan projek, program dan inisiatif WKB 2030 yang boleh meningkatkan taraf sosio ekonomi kumpulan B40," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 12 Julai 2020 @ 2:47 PM