X
 KAMARUZZAMAN Kamaludeen, mengaku tidak bersalah atas empat pertuduhan salah guna wang berjumlah RM96,780 di Mahkamah Sesyen Khas Rasuah hari ini. FOTO Bernama
KAMARUZZAMAN Kamaludeen, mengaku tidak bersalah atas empat pertuduhan salah guna wang berjumlah RM96,780 di Mahkamah Sesyen Khas Rasuah hari ini. FOTO Bernama
BERNAMA

PENGARAH syarikat mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Khas Rasuah di Butterworth hari ini atas empat pertuduhan menyalahgunakan wang berjumlah RM96,780 milik sebuah syarikat, enam tahun lalu.

Tertuduh, Kamaruzzaman Kamaludeen, 47, membuat pengakuan itu selepas semua pertuduhan terhadapnya dibacakan jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Ahmad Azhari Abdul Hamid.

Mengikut pertuduhan pertama hingga keempat, tertuduh yang ketika kejadian bertugas sebagai Pengarah Syarikat Northern Petrochem Sdn Bhd dengan curangnya menyalahgunakan harta membabitkan wang masing-masing berjumlah RM5,600, RM920, RM8,800 dan RM81,460 milik Syarikat Natureceuticals Sdn Bhd.

Dia yang juga bertugas sebagai pegawai kewangan ketika kejadian itu didakwa melakukan semua perbuatan berkenaan di empat lokasi berlainan iaitu di RHB Bank Bhd Taman Inderawasih, Perai; AmBank (M) Bhd, Pusat Bandar Seberang Jaya; Malayan Bank Bhd Pusat Perniagaan Rozhan, Alma dan Public Bank Bhd, Jalan Jelutong, antara 5 Disember 2014 hingga 27 Mei 2015.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara enam hingga lima tahun dan sebat dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohamad Azlan Basri dan S. Selvaranjini menawarkan jaminan RM50,000 dengan seorang penjamin bagi semua pertuduhan berserta syarat tambahan tertuduh melaporkan diri di pejabat SPRM sekali sebulan.

Bagaimanapun, Kamaruzzaman yang tidak diwakili peguam merayu mahkamah supaya mengurangkan jaminan atas alasan dia mempunyai masalah kesihatan dan merupakan penanggung utama keluarga.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM30,000 dengan seorang penjamin dengan syarat tambahan pasport tertuduh diserahkan kepada mahkamah dan melaporkan diri di pejabat SPRM sekali sebulan serta menetapkan 27 Ogos sebagai sebutan semula kes.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 14 Julai 2020 @ 2:43 PM