DR Radzi ketika meninjau keadaan asrama dihuni pelajar di SMK Bandaraya, Kota Kinabalu. FOTO Malai Rosmah Tuah
DR Radzi ketika meninjau keadaan asrama dihuni pelajar di SMK Bandaraya, Kota Kinabalu. FOTO Malai Rosmah Tuah
Yun Mikail

Kota Kinabalu: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan terus melihat kaedah terbaik bagi membolehkan dasar pendidikan dapat dimanfaatkan semua pelajar khususnya di Sabah.

Menteri Kanan Pendidikan, Dr Radzi Jidin berkata, sepanjang perjalanannya ke seluruh negeri, banyak perkara yang boleh lihat dalam konteks pembangunan pendidikan negara.

"Saya selalu menyentuh ketika berucap antara perkara yang dilakukan apabila sampai ke sesebuah sekolah adalah meninjau bilik darjah dan melihat pelajar yang nampak ketinggalan dari sudut ekonominya.

"Mungkin ada antara pelajar ini asalnya duduk di asrama desa, tetapi apabila Covid-19 melanda, sesetengah pelajar terpaksa duduk di rumah dan berjalan kaki ke sekolah," katanya pada sidang media selepas melawat bangunan asrama Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandaraya Kota Kinabalu, baru-baru ini.

Menurut Dr Radzi, beliau bersama kementeriannya sentiasa komited memberikan yang terbaik kepada golongan murid dan pelajar di seluruh negara.

"Kita boleh bekerja keras untuk merangka perancangan yang baik, menyusun pelan untuk pendidikan anak-anak kita di Sabah, tetapi akhir sekali perkara paling penting ialah pelaksanaannya perlu dilakukan dengan pantas. Sebab itu adalah amat penting kerajaan negeri ini selari dengan kerajaan Persekutuan.

"Saya tekankan kepada semua guru dan memohon jasa baik mereka supaya membantu kami di kementerian memastikan supaya perancangan untuk pelajar di Sabah dapat dilaksanakan dengan lancar," katanya.

Menyentuh isu pembangunan di Sabah, Dr Radzi berkata, beliau menekankan setiap perincian penyelenggaraan di sesebuah sekolah perlu dilakukan segera bagi mengelakkan sesuatu masalah yang awalnya kecil menjadi semakin teruk dan berlarutan selama bertahun-tahun.

BANGUNAN asrama SMK Bandaraya, Kota Kinabalu. FOTO Malai Rosmah Tuah
BANGUNAN asrama SMK Bandaraya, Kota Kinabalu. FOTO Malai Rosmah Tuah

"Saya mengambil contoh dua blok baharu asrama di SMK Bandaraya Kota Kinabalu ini yang sudah siap sejak 2014 namun tidak boleh diduduki pelajar berikutan belum diserahkan kepada pihak sekolah.

"Kita sudah keluarkan wang yang besaruntuk siapkan bangunan ini dalam tempoh yang lama namun ia dibiarkan begitu sahaja dan ini satu kerugian besar kepada pelajar.

"Lebih menyedihkan apabila pelajar perempuan terpaksa mandi di luar bangunan asrama dalam keadaan terbuka berikutan masalah kerosakan bilik air.

"Bagaimanapun, warga sekolah ini sudah boleh menarik nafas lega apabila masalah dihadapi dapat diselesaikan kurang dari dua bulan," katanya.

MENINJAU keadaan asrama di SMK Bandaraya. FOTO Malai Rosmah Tuah
MENINJAU keadaan asrama di SMK Bandaraya. FOTO Malai Rosmah Tuah

Pelajar tingkatan tiga SMK Bandaraya Kota Kinabalu, Yuckey Chinuelingkie Idrus, 15, ketika ditemui begitu teruja dapat berpindah ke blok asrama perempuan yang baharu sejak beberapa bulan lalu.

Mesra disapa Yuckey, masalah utama di bangunan asrama lama adalah ketiadaan bilik air disebabkan bilik air sedia ada sudah tidak boleh digunakan lagi.

"Kami terpaksa mandi di luar berdekatan kawasan tangki penyimpanan air.

"Ramai pelajar perempuan menyuarakan kebimbangan setiap kali mandi di kawasan itu ekoran terletak berhampiran pagar utama sekolah.

"Dengan adanya blok asrama baharu ini, saya dan rakan tidak perlu lagi mandi di luar," kata anak kedua daripada lima beradik itu.

DR Radzi (kanan) tidak melepaskan peluang untuk beramah mesra dengan pelajar ketika melawat SMK Bandaraya, Kota Kinabalu. FOTO Malai Rosmah Tuah
DR Radzi (kanan) tidak melepaskan peluang untuk beramah mesra dengan pelajar ketika melawat SMK Bandaraya, Kota Kinabalu. FOTO Malai Rosmah Tuah

Terdahulu, Dr Radzi turut melawat ke SK Kawang dan SMK Kinarut.

Sementara itu, Dr Radzi berkata, berbeza dengan masalah dihadapi SMK Bandaraya Kota Kinabalu, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Tun Datu Mustapha pula mempunyai terlalu banyak ruangan yang tidak digunakan sepenuhnya.

Menurut beliau, belanja utama dalam konteks pendidikan adalah infrastruktur dan suatu kerugian sekiranya kemudahan sedia ada tidak dimanfaatkan secara optimum.

"Apabila ada bangunan dan bilik ini tidak digunakan, penyelenggaraan juga tidak akan dibuat.

"Walaupun sesetengah masalah itu nampak mudah, tetapi ia memerlukan penyelenggaraan segera kerana lebih lama dibiarkan, isu terbabit menjadi lebih besar impaknya selain lebih tinggi kos yang perlu ditanggung oleh kementerian.

"Oleh itu, saya sudah meminta kementerian melihat semula kapasiti optimum bagi sesebuah sekolah agar kita mampu menyelesaikannya," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 25 September 2020 @ 6:50 AM