DATUK Hasni Mohammad. FOTO arkib NSTP
DATUK Hasni Mohammad. FOTO arkib NSTP
Omar Ahmad


Johor Bahru: Kerajaan negeri akan memberikan rebat cukai tanah selama tiga tahun bermula tahun ini sehingga 2022.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Pejabat Tanah dan Galian negeri Johor, pada tahun ini rebat cukai tanah diberikan sebanyak 15 peratus.

Katanya, bagi tahun depan pula rebat sebanyak 10 peratus diberikan manakala sebanyak lima peratus pula diberikan pada 2022.

"Pembayar cukai akan menikmati pemberian rebat sebanyak 15 peratus pada tahun ini mulai 1 Oktober.

"Tempoh bayaran cukai tanah dilanjutkan hingga 14 Disember dan denda lewat cukai tanah semasa akan dikenakan bermula 15 Disember.

"Bagi pemilik yang tidak menjelaskan cukai tanah semasa pada 2020 bermula 15 Disember, cukai tanah berkenaan akan dikira sebagai tunggakan dan denda lewat dikenakan," kata kenyataan terbabit.

Menurut kenyataan itu lagi, tiada pemberian rebat 15 peratus akan diberikan kepada pembayar cukai tanah yang menjelaskan cukai tanah selepas 14 Disember 2020.

Katanya, bagi pembayar cukai tanah yang menjelaskan bayaran cukai pada 2020, lebihan bayaran akan dikreditkan ke tahun berikutnya.

"Ini bermakna pada 2021, rebat yang diterima adalah sebanyak 25 peratus.

"Bagi menikmati pemberian rebat pada 2021 dan 2022, semua pemilik tanah perlu menjelaskan cukai tanah tahun berkenaan sebelum atau selewat-lewatnya pada 31 Mei tahun depan," katanya.

Rebat itu diberikan selaras dengan pengumuman yang dibuat oleh Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad ketika ucapan Penggulungan Rundingan Pakej Rangsangan Ekonomi Ihsan Johor 2020 dalam Mesyuarat Kedua Bagi Penggal Persidangan Ketiga Dewan Negeri Johor Yang Ke-14 pada 13 September lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 28 September 2020 @ 9:11 PM