GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
BERNAMA

Melaka: Lapan kakitangan perubatan Hospital Melaka disahkan positif Covid-19, dan bukannya 11 sebagaimana yang tular di media sosial semalam.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Melaka Datuk Dr Ismail Ali dalam satu kenyataan semalam menjelaskan lapan kakitangan itu kini menerima rawatan di hospital berkenaan, manakala kontak rapat mereka disaring dan kini menjalani kuarantin di rumah masing-masing, dan bukannya di hospital.

Katanya, perkhidmatan di Hospital Melaka tidak terjejas, sebaliknya diteruskan dengan pematuhan penuh kepada prosedur operasi standard (SOP), dan secara keseluruhannya 30 kes pesakit Covid-19 dirawat di Hospital Melaka ketika ini.

Beliau berkata, Hospital Melaka adalah hospital rujukan bagi kes Covid-19 di Melaka, dan menurutnya urusan di semua unit di hospital berkenaan perlu melalui janji temu.

Justeru katanya, orang ramai diingatkan supaya sentiasa mematuhi SOP ketika berurusan di sana.

Mengulas lanjut, katanya tiada penutupan wad termasuk Wad 1-1 di Hospital Melaka sebaliknya pihak pengurusan hospital mengambil langkah mengawal pergerakan di semua wad yang ada bagi mengurangkan risiko kebolehjangkitan pandemik itu.

Ismail berkata, orang ramai boleh menyalurkan sebarang pertanyaan berhubung situasi semasa Covid-19 di Melaka melalui Crisis Preparedness and Response Center Melaka dengan menelefon 06-2345999 atau dengan menghantar e-mel kealamat [email protected].

Semalam, tular di aplikasi WhatsApp mendakwa wujud kluster membabitkan 11 kakitangan, jururawat, doktor di hospital itu dan wad 1-1 sudah ditutup untuk dijadikan wad kuarantin kakitangan yang positif Covid-19.

Turut tular dakwaan hampir 30 petugas Jabatan Kecemasan dan Trauma Hospital Melaka dijangkiti wabak berkenaan.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19


  • Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 21 Oktober 2020 @ 8:18 AM