SUGU hadir ke Mahkamah Sesyen Ipoh, hari ini. FOTO SHARUL HAFIZ ZAM
SUGU hadir ke Mahkamah Sesyen Ipoh, hari ini. FOTO SHARUL HAFIZ ZAM
BERNAMA

Ipoh: Mahkamah Sesyen di sini, hari ini menetapkan 11 dan 12 Januari tahun hadapan untuk perbicaraan kes memiliki senjata berbahaya dihadapi bekas pekerja ladang, M Sugu.

Hakim Norashima Khalid menetapkan tarikh berkenaan selepas pihak pendakwaan memaklumkan permohonan representasi suami kepada YouTuber masakan, S Pavithra itu ditolak.

Permohonan representasi berkenaan adalah ke atas pertuduhan terhadap Sugu mengikut Seksyen 6 (1) Akta Bahan-Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958 kerana memiliki senjata berbahaya iaitu sebilah sabit berukuran 66 sentimeter.

Sugu, 29, didakwa melakukan kesalahan itu di tempat letak kenderaan Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini, antara 4 hingga 6 petang, 21 Julai lalu.

Pada prosiding hari ini, Sugu yang dilihat hadir seorang diri diwakili peguam Syahrul Nizam Mohd Rabi manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Liyana Zawani Mohd Radzi.

Syahrul Nizam ketika ditemui pemberita di luar mahkamah memberitahu pihak pendakwaan mencadangkan pihaknya membuat permohonan representasi yang kedua untuk dirujuk terus ke pihak pendakwaan pusat di Putrajaya.

"Permohonan representasi dibuat untuk pihak pendakwaan meneliti semula kes ini dan ada beberapa perkara penting yang kami sudah masukkan dalam permohonan itu.

"Kami percaya sekiranya diteliti penuh dan disiasat semula, kes ini mungkin tidak mempunyai merit prima facie yang kuat.

"Pihak kami perlu mendapatkan arahan daripada anak guam dan meneliti semula dokumen ini untuk penyediaan satu dokumen penting untuk rujukan dan siasatan pihak pendakwaan sebelum perbicaraan dimulakan," katanya.

Mahkamah turut menetapkan 7 Disember depan sebagai tarikh sebutan semula kes untuk pihak pembelaan memaklumkan status terkini berkenaan dokumen dan permohonan representasi kedua.

Pada 17 September lalu, Mahkamah Sesyen Ipoh melepas tanpa membebaskan Sugu, daripada satu lagi tuduhan iaitu mencederakan Pavithra, 28, pada waktu kejadian berikutan isterinya itu mengangkat sumpah bagi menarik balik pertuduhan dengan rela tanpa paksaan dan ugutan semasa prosiding itu.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 22 Oktober 2020 @ 1:04 PM