ANGGOTA APM berehat selepas melakukan kerja pembersihan tumpahan minyak di pantai Cermin, Batu 10. FOTO arkib NSTP
ANGGOTA APM berehat selepas melakukan kerja pembersihan tumpahan minyak di pantai Cermin, Batu 10. FOTO arkib NSTP
Mohd Khidir Zakaria


Port Dickson: Operasi memerangkap saki-baki kesan tumpahan minyak masih dijalankan Angkatan Pertahanan Awam (APM) di tengah laut.

Pegawai Daerah dan Tanah Port Dickson, Khairy Maamor berkata, Anggota APM masih meneruskan pemasangan 'absorbent boom' bagi memerangkap saki-baki minyak di perairan Port Dickson.

"Kerja pembersihan pantai sudah siap dilaksanakan dan sudah diberhentikan operasinya tetapi masih terdapat saki-baki lagi kesan tompokan sisa tumpahan minyak di tengah laut.

"Sisa tumpahan minyak di tengah laut lebih mudah diperangkap berbanding jika ia sampai di pantai.

"Jabatan Laut turut memantau keadaan di tengah laut jika ada kesan tumpahan minyak dan operasi penyerapan terus dilakukan," katanya ketika dihubungi tadi.

Khairy berkata, setakat hari ini belum ada sebarang aduan atau laporan daripada nelayan atau orang ramai berkenaan kesan minyak di pantai.

"Di kawasan pantai operasi pembersihan sudah tamat dan tumpuan hanya di laut.

"Setakat hari ini belum ada kesan pencemaran yang menjejaskan hidupan laut dan keadaan kembali seperti sedia kala atas bantuan pihak Jabatan Perhilitan dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

"Bagaimanapun, kawasan Pantai Cermin belum boleh dibuka kepada orang ramai untuk sebarang aktiviti kerana operasi belum tamat sepenuhnya," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 23 Oktober 2020 @ 4:15 PM