KETUA Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan. FOTO Arkib NSTP.
KETUA Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan. FOTO Arkib NSTP.
Raja Noraina Raja Rahim


Kuala Lumpur: Boikot produk dan perkhidmatan dari Perancis. Itu gesaan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) kepada kerajaan dan pengguna Islam dalam usaha menyekat tindakan kekerasan terhadap umat Islam di negara berkenaan.

Umat Islam di negara itu hidup dalam ketakutan berikutan kenyataan berbaur polisi pemisahan oleh Presiden Perancis, Emmanuel Marcon, baru-baru ini yang mencetus kebencian dan anti-Muslim serta gesaan untuk membakar masjid di seluruh Perancis.

Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, pihaknya mengikuti insiden itu secara dekat dan sedang menimbang untuk menganjurkan satu perhimpunan besar bertujuan menghantar memorandum bantahan kepada Kedutaan Perancis di Malaysia.

"Kami menggesa kerajaan dan pihak berkaitan lain menggantung semua urusan dengan konglomerat Perancis seperti Atos, Alstom, AXA, Total dan lain-lain.

"Boikot ini akan berkuat kuasa serta-merta. Kami menyeru pengguna Islam seluruh Malaysia dan jaringan global kami untuk menggerakkan usaha sama sehingga kerajaan Perancis memberi jaminan keselamatan serta keamanan supaya umat Islam Perancis boleh mengamalkan Islam di negara itu," katanya dalam kenyataan, semalam.

Beliau berkata, kerajaan Turki turut mengumumkan rancangan memboikot produk Perancis dan memanggil balik duta mereka di Paris.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 28 Oktober 2020 @ 1:53 AM