IKMAL Hazlan. FOTO Arkib NSTP
IKMAL Hazlan. FOTO Arkib NSTP
BERNAMA

Kuala Lumpur: Pemuda UMNO hari ini menghantar memorandum kepada Presiden Perancis Emmanuel Macron melalui wakil kedutaan negara itu di Jalan Tun Razak, di sini, bagi membantah kenyataan beliau berhubung isu menghina Nabi Muhammad SAW dan agama Islam.

Exco Pergerakan Pemuda UMNO Ikmal Hazlan Ikmal Hisham berkata, memorandum itu dihantar untuk memohon kenyataan balas daripada kerajaan Perancis yang diminta menarik semula kenyataan Macron dan memohon maaf kepada umat Islam.

"Ia merupakan satu kenyataan yang tidak bertanggungjawab mengaitkan Nabi Muhammad SAW dengan ektremisme dan keganasan.

"Kami juga menghormati ruang untuk berbicara secara terbuka atau 'freedom of speech' tetapi kebebasan berbicara ada batasannya," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan memorandum itu di Kedutaan Perancis, di sini.

Beliau berkata, kenyataan Macron itu merupakan satu penghinaan terbesar, lebih-lebih lagi menjelang sambutan hari keputeraan Nabi Muhammad, esok.

Ikmal Hazlan berkata, pihaknya menghormati hubungan diplomatik yang terjalin antara Malaysia dan Perancis serta mahu ia berterusan namun kerajaan negara itu juga perlu menghormati agama, budaya dan sensitiviti orang Islam.

"Kami mengutuk sekeras-kerasnya kenyataan yang dikeluarkan oleh Macron," katanya sambil menambah bahawa jika tiada maklum balas dari kerajaan Perancis, pihaknya akan terus mendesak untuk memboikot produk keluaran negara itu.

Hari ini, Bernama melaporkan bahawa Malaysia amat memandang serius serta mengambil berat permusuhan terbuka terhadap umat Islam sambil mengutuk keras tindakan retorik dan provokatif yang memfitnah agama Islam.

Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein memetik beberapa tindakan itu sebagaimana yang dapat disaksikan dunia baru-baru ini menerusi ucapan populis serta penerbitan karikatur yang menggambarkan Nabi Muhammad.

Kenyataan Macron minggu lalu dibuat sebagai maklum balas kepada pembunuhan seorang guru, Samuel Paty di luar sekolahnya yang terletak di pinggir bandar Paris, awal bulan ini, selepas mangsa menunjukkan karikatur Nabi Muhammad dalam kelas semasa mengajar topik mengenai kebebasan bersuara.

Guru itu menjadi sasaran kempen kebencian dalam talian berhubung pemilihan bahan pengajaran iaitu gambar sama yang mencetuskan insiden serangan berdarah oleh lelaki bersenjata di pejabat majalah satira Charlie Hebdo pada 2015.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 28 Oktober 2020 @ 7:36 PM