GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
BERNAMA

Kuala Lumpur: Enam anggota polis ditahan kerana disyaki memeras ugut orang awam di sekitar Serdang, semalam.

Perkara itu disahkan Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin ketika dihubungi Bernama, hari ini.

Tanpa mendedahkan butiran lanjut penahanan semua suspek, beliau berkata, mereka ditahan sepasukan polis dari Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman.

"Ya, saya mengesahkan mereka ditahan semalam oleh JIPS untuk siasatan lanjut," katanya ringkas.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Serdang, Asisten Komisioner Razali Abu Samah berkata, pihaknya menyiasat kes itu mengikut Seksyen 384 Kanun Keseksaan berhubung kesalahan pemerasan.

Beliau berkata ketika ini, siasatan terperinci dilakukan berhubung kes itu dan semua anggota terbabit ditempatkan di Unit Pentadbiran buat sementara waktu serta tidak dibenarkan bertugas di lapangan.

"Saya memang tidak bagi peluang kepada mana-mana anggota saya yang bertugas di bawah pentadbiran kawasan Serdang melakukan kegiatan sedemikian (peras ugut).

"Hasrat saya untuk menaikkan imej polis agar masyarakat tidak pandang serong kepada kami apabila berlaku kes-kes sebegini (anggota polis terlibat kes jenayah)," katanya.

Razali berkata, fokusnya adalah 'membersihkan' imej Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Serdang daripada stigma negatif masyarakat dan mengembalikan keyakinan mereka kepada pasukan keselamatan itu.

"Saya tidak mahu apabila anggota polis terbabit jenayah, masyarakat menganggap kami tidak mengambil tindakan kepada mereka.

"Sebab itulah saya tidak beri muka apabila anggota saya yang terbabit jenayah," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 29 Oktober 2020 @ 10:12 PM