GAMBAR hiasan. FOTO Arkib NSTP
GAMBAR hiasan. FOTO Arkib NSTP
Mahani Ishak

Kuala Lumpur: Belanjawan 2021 diharapkan dapat memberikan impak langsung kepada prestasi dan keperluan keselamatan makanan di negara ini, sekali gus menjamin bekalan makanan mencukupi dan jaminan harga di pasaran.

Pengerusi Eksekutif Institut Agro Usahawan (iGrow) Nordin Abdul Malek, berkata, ini berikutan Malaysia sebelum ini banyak bergantung kepada import makanan dari luar dan ketika pandemik Covid-19 negara menghadapi masalah bekalan.

"Apabila berlakunya Covid-19, negara mengalami kesukaran mendapatkan bekalan dari luar negara berbanding sebelum ini berikutan penutupan sempadan antarabangsa dan negara terbabit terlebih dahulu mengambil kira keperluan dalam negaranya.

"Justeru, dengan peruntukan pertanian ini, kerajaan perlu menerokai bidang pertanian moden dan bersifat futuristik dengan kos dan output yang efektif seperti menggalakkan lagi penanaman fertigasi dari huluan hingga ke hiliran serta mempertingkatkan kepelbagaian pertanian," katanya ketika dihubungi.

Katanya, diharap usaha itu dapat menghasilkan produktiviti tinggi dan menjamin bekalan makanan tempatan mencukupi selain proses penyaluran peruntukan terbabit berupaya dilakukan dengan cepat, cekap dan berkesan.

"Jadi, kami berharap pihak kerajaan dapat membuat pelarasan semula dan hala tuju gerak kerja pertanian negara supaya bekalan makanan dalam negara mencukupi, mengurangkan kebergantungan import dan memastikan pembabitan rakyat tempatan sendiri dalam menghasilkan pengeluaran pertanian negara," katanya.

  • Lagi berita berkaitan Belanjawan 2021
  • Lagi berita berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan
  • Lagi berita berkaitan Covid-19


  • Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 17 November 2020 @ 9:05 AM