DUA lelaki dan seorang wanita ditahan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman kerana memiliki kenderaan klon dalam Op Kenderaan Klon. FOTO IHSAN PDRM
DUA lelaki dan seorang wanita ditahan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman kerana memiliki kenderaan klon dalam Op Kenderaan Klon. FOTO IHSAN PDRM
Muhaamad Hafis Nawawi


Kuala Lumpur: Tindakan dua lelaki dan seorang wanita memiliki kereta klon yang dibawa masuk dari Singapura mengundang padah apabila mereka ditahan dalam Op Kenderaan Klon, Rabu lalu.

Ketiga-tiga suspek berusia 29 hingga 45 tahun ditahan di Banting dan Kajang, Selangor serta Rembau, Negeri Sembilan oleh sepasukan anggota Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman.

Timbalan Pengarah JSPT Bukit Aman, Datuk Mohd Nadzri Hussain berkata, pihaknya menahan seorang lelaki berusia 45 tahun bersama kereta Honda Civic di sebuah rumah di Banting pada 3 petang.

Menurutnya, pemeriksaan mendapati nombor casis dan enjin kereta itu didaftarkan di atas sebuah kenderaan lain.

"Bertindak atas maklumat, polis menyerbu sebuah bengkel di Taman Bukit Mewah, Kajang dan menahan lelaki warga Indonesia berusia 29 yang bekerja di bengkel terbabit pada 6 petang.

"Pemeriksaan ke atas kereta Audi A4 mendapati ia adalah kenderaan klon dan polis turut menemui sebuah kereta Mini Cooper S dalam keadaan mencurigakan di bengkel itu," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mohd Nadzri berkata, pemeriksaan lanjut mendapati kereta Mini Cooper S adalah kenderaan klon milik seorang wanita yang dihantar untuk dibaiki selain dijual.

Katanya, berikutan itu polis menahan wanita berusia 36 tahun itu di Rembau, Negeri Sembilan pada 7.10 malam.

"Siasatan kes dijalankan mengikut Seksyen 108 Akta Pengangkutan Jalan 1987," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 22 November 2020 @ 6:46 PM