Pagar keselamatan sempadan Malaysia- Thailand. FOTO Amran Hamid.
Pagar keselamatan sempadan Malaysia- Thailand. FOTO Amran Hamid.
BERNAMA

Kangar: Kerajaan Negeri Perlis akan mengadakan perbincangan dengan pihak berkuasa sempadan Thailand dalam hal membabitkan kepentingan bersama yang pelbagai bidang terutama isu keselamatan sempadan.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Kebajikan dan Bantuan Bencana dan Hubungan dan Kerjasama Sempadan, Rozaini Rais berkata perbincangan tersebut akan dilaksanakan sebaik sahaja pintu sempadan Malaysia-Thailand dibuka sepenuhnya nanti.

"Dengan perkembangan semasa di kawasan sempadan sekarang, amat wajar sekali perbincangan itu diadakan segera supaya dapat mencapai kata sepakat untuk kepentingan bersama," katanya kepada Bernama.

Ketika ini, isu keselamatan sempadan Malaysia-Thailand hangat diperkatakan. Selasa lalu, seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) mendiang Sarjan Baharuddin Ramli, 54, terkorban manakala rakannya Norihan Tari, 39, cedera parah selepas berbalas tembakan dengan sekumpulan penyeludup, kira-kira 600 meter dari pos kawalan TS9 di Padang Besar.

Rozaini berkata, perbincangan yang bakal diadakan nanti turut merangkumi aspek ekonomi dan perdagangan dua hala, pelancongan, kebudayaan dan sukan.


Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 30 November 2020 @ 10:17 AM