Laporan Harian Metro sebelum ini.
Laporan Harian Metro sebelum ini.
Ekhwan Haque Fazlul Haque

Kuala Lumpur: Kerajaan hari ini menubuhkan Jawatankuasa Teknikal Pengurusan Darurat bagi memastikan pengurusan darurat di seluruh negara berjalan lancar.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, jawatankuasa itu dibentuk menerusi Sidang Darurat Majlis Keselamatan Negara (MKN) selepas Pengisytiharan Proklamasi Darurat oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 12 Januari lalu.

Menurutnya, jawatankuasa berkenaan juga antara lain akan membincangkan hala tuju pengurusan darurat di peringkat Persekutuan dan negeri yang dihadiri Menteri Besar dan Ketua Menteri hari ini.

Katanya, jawatankuasa berkenaan akan dipengerusikan bersama Menteri Undang-Undang dan Ketua Setiausaha Negara.

"Jawatankuasa itu juga akan dianggotai lapan ahli tetap iaitu Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Peguam Negara, Panglima Angkatan Tentera, Ketua Polis Negara, Ketua Pengarah Kesihatan, Ketua Pengarah Keselamatan Negara dan Ketua Kluster.

"Ia akan memantau isu berkaitan pelaksanaan dan pengurusan darurat antaranya meneliti dan mengkaji isu berbangkit berkaitan darurat dan mengesyorkan cadangan penyelesaian.

"Selain itu, jawatankuasa berkenaan akan menyelaras pengurusan darurat bersama pihak yang berkaitan di peringkat Persekutuan dan negeri.

"Ia juga berperanan untuk mengetuai pemantauan dan naziran penguatkuasaan undang-undang berkaitan darurat di semua peringkat," katanya dalam hantaran di Facebook (FB) rasminya hari ini.

Menurutnya, beliau berharap agar jawatankuasa yang ditubuhkan itu mendapat kerjasama dan sokongan di semua peringkat bagi memastikan pengurusan darurat di seluruh negara dapat dilakukan dengan berkesan.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 16 January 2021 @ 4:59 PM