Dr Zulkilfli Mohamad Al-Bakri ketika bertemu petugas barisan hadapan dan pesakit di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah di MAEPS. FOTO IHSAN FB  Dr Zulkifli
Dr Zulkilfli Mohamad Al-Bakri ketika bertemu petugas barisan hadapan dan pesakit di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah di MAEPS. FOTO IHSAN FB Dr Zulkifli
BERNAMA

Kuala Lumpur: Hukum penggunaan vaksin Covid-19 dalam kalangan umat Islam di negara ini adalah selaras dengan pandangan tokoh ilmuwan Islam dan institusi fatwa dunia.

Bahkan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, beliau turut mengambil inisiatif menulis surat kepada tokoh ilmuwan Islam dunia, bagi mendapatkan pandangan peribadi mereka dalam hal berkenaan.

Ini katanya termasuk kepada Syeikh al-Azhar Syeikh Dr Ahmad al-Tayyib, Pengerusi Majlis Fatwa Kerajaan Emiriah Arab Bersatu Syeikh Abdullah Ben Bayyah dan anggota Majma' Fuqaha' al-Shari'ah Amerika Syarikat Syeikh Dr Muhammad al-Zuhaily.

"Semuanya menjurus kepada perlunya vaksin dan pendapat ini juga saya terima dari MUI (Majlis Ulama Indonesia)," katanya dalam khutbah Jumaatnya di Surau Ar Rahman, Ibu Pejabat Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri di sini, yang disiarkan secara langsung melalui akaun Facebook rasminya.

Pada 23 Disember, Zulkifli mengumumkan Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam, mengambil ketetapan bahawa hukum penggunaan vaksin Covid-19 adalah harus dan ia wajib diambil oleh golongan yang ditetapkan kerajaan.

Mengulas lanjut, Zulkifli berkata pihaknya akan berterusan memberi kefahaman dan pencerahan sebaiknya kepada umat Islam dalam negara, berkenaan isu vaksin itu.

Tegasnya juga, sesuatu hukum yang diputuskan tidak ada kena mengena untuk kepentingan peribadi, tetapi ia lebih bagi menyelesaikan permasalahan umum.

  • Lagi berita berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan
  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 22 January 2021 @ 5:05 PM