GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
BERNAMA

Melaka: Hospital Melaka masih mempunyai cukup kakitangan untuk mengendalikan operasinya termasuk kes Covid-19 meskipun 32 kakitangan hospital itu didapati positif wabak berkenaan, kata Exco Kesihatan dan Antidadah negeri Datuk Rahmad Mariman.

Rahmad berkata, Hospital Melaka masih mempunyai kakitangan untuk menggantikan tempat kakitangan yang didapati positif itu.

Menurutnya, kesemua 32 kakitangan Hospital Melaka itu dikesan positif Covid-19 di bawah saringan Kluster Bukit Palah dan siasatan awal mendapati jangkitan berpunca daripada seorang pesakit dari Jempol, Negeri Sembilan yang dijangkiti wabak berkenaan dan mendapat rawatan di institusi perubatan itu.

"Sehingga 12 tengah hari semalam, sebanyak 168 individu yang juga kontak rapat yang dijangkiti disaring dengan 55 daripadanya masih belum mendapat keputusan," katanya ketika ditemui pemberita di sini, hari ini.

Katanya, kini Melaka mempunyai 15 kluster dan jumlah positif Covid-19 di negeri itu sehingga semalam ialah sebanyak 3,078 kes dengan 1,299 kes aktif dan lapan kematian direkodkan.

Dalam perkembangan lain, Rahmad berkata, dua pelajar tingkatan lima masing-masing daripada sekolah asrama di Bukit Piatu di sini, dan sekolah berasrama penuh di Jasin didapati positif Covid-19.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 26 January 2021 @ 11:04 PM