Antara aksi berbahaya dilakukan penunggang motosikal yang ditahan dalam Operasi Samseng Jalanan di sekitar ibu negara pada semalam dan hari ini. FOTO Ihsan PDRM
Antara aksi berbahaya dilakukan penunggang motosikal yang ditahan dalam Operasi Samseng Jalanan di sekitar ibu negara pada semalam dan hari ini. FOTO Ihsan PDRM
Nurul Hidayah Bahaudin


Kuala Lumpur: Tindakan lapan lelaki melakukan aksi merbahaya ketika menunggang motosikal mengundang padah apabila mereka ditahan dalam operasi di ibu negara pada semalam dan hari ini.

Operasi Samseng Jalanan itu dilakukan di Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE) dan Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH) diketuai Inspektor Solihi Shafie pada 12.30 tengah malam.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur Asisten Komisioner Zulkefly Yahya berkata, dalam operasi di Lebuhraya AKLEH, pihaknya menahan tiga lelaki berusia antara 14 hingga 23 tahun yang melakukan aksi 'superman'.

"Siasatan mendapati dua daripada lelaki itu masih bersekolah, manakala seorang lagi bekerja di sebuah restoran makanan segera," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurutnya, pihaknya turut menahan lima lagi remaja lelaki berusia 14 hingga 17 tahun kerana melakukan aksi zig-zag, menundukkan badan serta bersaing sesama sendiri di AKLEH, awal pagi tadi.

"Pemeriksaan pada motosikal mereka juga mengesan beberapa kesalahan seperti menggunakan ekzos bising, tayar kecil, nombor pendaftaran 'fancy' selain tidak mempunyai lampu depan dan belakang.

"Semua suspek yang ditahan dibawa ke Balai Polis Trafik Kuala Lumpur untuk siasatan mengikut Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 14 Februari 2021 @ 3:11 PM