TAN Sri Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media harian. FOTO arkib NSTP
TAN Sri Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media harian. FOTO arkib NSTP
BERNAMA

Kuala Lumpur: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan membuat penilaian keperluan bekas pesakit Covid-19 untuk menerima suntikan vaksin, terutama bagi pesakit yang mendapat jangkitan pada tahap satu hingga tiga.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, sekiranya ia membabitkan jangkitan tak bergejala atau gejala ringan, pertahanan antibodi yang terjana mungkin tak memadai dan harus mendapatkan dua suntikan vaksin.

"Tetapi jika jangkitan pada tahap 4 atau 5 antibodi terjana lebih kekal dan tinggi, bagaimanapun kita akan buat penilaian hal berkaitan," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Malaysia bakal mencatat sejarah dengan pelaksanaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan yang akan bermula esok.

Dr Noor Hisham menjadi antara individu terawal akan menerima suntikan vaksin Pfizer-BioNTech esok selepas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, sekali gus menandakan bermulanya program imunisasi di negara ini.

Dr Noor Hisham berkata, pelancaran program itu menandakan titik permulaan penamatan penularan jangkitan Covid-19 dalam negara, iaitu perlindungan dalaman menerusi vaksin, selain perlindungan luaran menerusi kepatuhan kepada segala tindakan pencegahan dan kawalan kesihatan awam serta kepatuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

Dalam meluahkan kesyukuran, beliau berkata, suntikan vaksin adalah ikhtiar dan usaha dilakukan kerajaan di samping berserah kepada Allah SWT.

"Alhamdulillah… kita sebagai petugas kesihatan hanya boleh ikhtiar dan berusaha dengan sebaik mungkin sebelum bertawakal kepada Allah SWT," katanya.

Muhyiddin dijadual menerima suntikan pertama vaksin di Pusat Kesihatan Putrajaya, Presint 11 pada 3 petang, diikuti seorang anggota KKM dan Dr Noor Hisham sebagai individu ketiga diikuti seorang lagi petugas KKM.

Vaksin Pfizer perlu disuntik dua kali dengan suntikan kedua pada hari ke-21 selepas suntikan pertama.

  • Lagi berita berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan
  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 23 Februari 2021 @ 8:07 PM