ANTARA kenderaan klon yang disita. FOTO Faiz Anuar
ANTARA kenderaan klon yang disita. FOTO Faiz Anuar
Norashikin Leman


Shah Alam: ENam puluh lima kenderaan klon disita Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Selangor dalam operasi bersepadu yang dijalankan sepanjang tahun lalu.

Operasi yang dijalankan di sekitar Selangor terutama di kawasan Lembah Klang itu turut menyita 26 kenderaan klon pada awal tahun ini sehingga semalam.

Pengarah JPJ Selangor Nazli Md Taib berkata, kenderaan klon yang disita kebanyakannya adalah kenderaan mewah yang dipercayai dibawa masuk dari negara jiran.

Katanya, kenderaan klon terbabit mendapat permintaan tinggi di pasaran gelap berikutan harganya yang jauh lebih murah berbanding harga asal.

"Hasil siasatan mendapati kenderaan terbabit diseludup tanpa dokumen sah sebelum diklon menggunakan nombor pendaftaran kenderaan yang sudah didaftarkan.

"Nombor pendaftaran yang digunakan, adakalanya masih aktif dan sah di jalan raya.

"Malah ada yang turut menggunakan nombor pendaftaran yang sudah dilupuskan oleh pemilik asal," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Beliau berkata, individu yang didapati memiliki atau menggunakan kenderaan klon boleh didakwa mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Nazli berkata, JPJ Selangor juga akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam usaha membanteras kenderaan klon di negara ini.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 20 January 2016 @ 4:03 PM