KEUNIKAN tersendiri.
DILENGKAPI kipas unik.
KEADAAN masjid yang terbiar sebelum dipulihara.
TANGGA masjid yang dihiasi ukiran menarik.
Teks dan gambar Norsharuddin Sapian


Masjid Ihsaniah Iskandariah Kampung Kuala Dal, Padang Rengas terletak kira-kira 4.8 kilometer dari Bandar Diraja Kuala Kangsar.

Keunikan masjid dua tingkat ini terserlah pada reka bentuk binaannya menyerupai sangkar burung dan keseluruhan dinding yang dibina berasaskan anyaman buluh minyak.

Seni anyaman tangan dikenali sebagai tepas (kelarai) daripada buluh yang bermotifkan berlian dan pengaruh ‘arabes’ pada dinding masjid menyerlahkan nilai estetika pada bangunan.

Menurut catatan sejarah, pembinaan masjid itu pada tahun 1936 dibiayai Sultan Perak ke-30, Sultan Iskandar Shah.

Reka bentuk dan hiasan masjid itu turut dihasilkan sendiri oleh baginda berdasarkan seni bina Istana Kenangan di Bukit Chandan.

Ia dibina daripada kerangka kayu yang terdiri daripada dua aras. Tingkat atas terdapat ruang mihrab yang mengunjur keluar menghadap kiblat dan digunakan sebagai ruang solat.

Sementara tingkat bawah pula dijadikan ruang untuk aktiviti keagamaan masyarakat kampung seperti kelas mengaji al-Quran dan kenduri.

Bangunan berkenaan disokong dengan lapan batang tiang daripada kayu kempas. Kerja menganyam dinding tepas dilakukan secara gotong-royong oleh penduduk kampung diketuai Panjang Noh, Ngah Gadoh, Wan Ibrahim dan Kulop Ngah.

Masjid ini mempunyai 20 tingkap dengan tingkap pada bahagian bawah dibina tinggi bagi memelihara pemandangan.

Setiap tingkap dihiasi ukiran motif insang ikan yu dan pucuk kacang pada kepala tingkap. Ia diserikan dengan ukiran bulan sabit serta bintang pecah lima.

Jumlah tingkap yang banyak menjadikan bahagian dalam masjid sentiasa cerah, nyaman dan selesa ketika beribadat.

Sementara itu, setiap sendi kayu dinding tepas dihiasi ukiran sekuntum bunga tikam seladang bagi menambahkan lagi seri hiasan dinding.

Corak kelarai kemudian dicat teliti dengan putih, kuning dan hitam iaitu warna bendera Perak sama seperti Istana Kenangan menjadikan bangunan itu seperti permukaan dinding dilukis bercorak.

Seni ukiran paling menarik adalah pada papan perasmian masjid dan terdapat cop mohor masjid yang dulunya terletak di bahagian hadapan mimbar.

Masjid berkenaan bersebelahan masjid baru Masjid Al-Wahidiah tidak lagi digunakan sejak 1976.

Bangunan masjid yang terbiar dan hampir menyembah bumi itu akhirnya diselamat serta dipulihara Jabatan Warisan Negara pada 2008.

Pensyarah Fakulti Senibina Perancangan dan Ukur Universiti Teknologi MARA (UiTM) Perak Dr Siti Norlizaiha Harun berkata, sepanjang kerja konservasi dilakukan, pihak Jabatan Warisan Negara menghadapi pelbagai halangan termasuk menyediakan dinding tepas berikutan ketiadaan tukang mahir seni anyaman di samping kekurangan bahan iaitu buluh minyak tempatan untuk membuat dinding kelarai.

Menurutnya, bagi mengatasi masalah itu, pihak jabatan terpaksa mendapatkan tukang membuat anyaman serta buluh dari Arau, Perlis, supaya ia sama seperti anyaman asal.

“Ketika proses pemuliharaan dilakukan, buluh dipotong saiz 0.5 meter sebelum direndam ke dalam air kolam semalaman bagi membersihkan kotoran dan getah yang masih melekat.

“Seterusnya buluh dijemur hingga kering. Batang buluh kemudian dilarik menggunakan mesin pelarik bagi mendapatkan kepingan bilah yang lebih nipis.

“Bagi anyaman dinding kelarai, bilah bahagian kulit diambil berikutan teksturnya lebih lembut dan mudah lentur untuk anyaman berbanding bilah isi yang bersabut,” katanya.

Kerja konservasi berkenaan dijalankan dengan penuh berhati-hati dan sistematik bagi mengekalkan keaslian seni bina asalnya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 30 January 2016 @ 5:02 AM