BERMUSUHAN...(dari atas kanan, ikut pusingan jam) Presiden Turki,  Recep Tayyip Erdogan, Raja Arab Saudi, Salman,  Presiden Iran, Hassan Rouhani dan Presiden Russia, Vladimir Putin.
BERMUSUHAN...(dari atas kanan, ikut pusingan jam) Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan, Raja Arab Saudi, Salman, Presiden Iran, Hassan Rouhani dan Presiden Russia, Vladimir Putin.
Agensi

Arab Saudi: Perkembangan terbaru yang membimbangkan kini berlaku di Syria dengan beberapa negara lagi mengumumkan akan menghantar tentera ke negara itu, untuk menyokong kumpulan yang bertentangan.

Penganalisis kini khuatir, pertumpahan darah yang berlaku di Syria sejak 2011, yang kini lebih lama berbanding Perang Dunia Pertama, akan merebak menjadi perang serantau besar-besaran.

Arab Saudi mengancam mengerahkan tentera daratnya ke Syria sementara laporan perisikan menunjukkan Turki juga bersedia untuk melancarkan serangan.

Dalam pada itu, laporan dari Kiev menyatakan, Ukraine turut menimbang menghantar tenteranya.

Sekiranya tentera negara berkenaan bertempur dengan askar Russia dan Iran yang sudah sedia berada di Syria, Pertubuahan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) mungkin terheret ke kancang bayangan Perang Dunia Ketiga.

Kebanyakan pakar tentera melihat konflik itu sebagai perang proksi antara Arab Saudi yang berfahaman Sunni dan disokong Amerika Syarikat di satu pihak dan Iran yang berfahaman Syiah, disokong oleh Russia di satu pihak lain.

Perang saudara yang berlaku di Yaman juga adalah pergelutan kuasa baru untuk menguasai Asia Barat.

Bagaimanapun, Perang Dingin baru ini akan menjadi teramat ‘panas’ jika tentera Saudi bertempur dengan askar Iran di medan perang.

Ada laporan mendakwa Arab Saudi sudah memperoleh atau cuba memperoleh senjata nuklear untuk ‘pertempuran terakhir’ dengan musuh ketatnya itu.

Felo penyelidik di Henry Jackson Society, Tom Wilson berkata: “Perang proksi antara Arab Saudi dan Iran meningkat secara mendadak. Kenyataan Saudi untuk mengerahkan tentera ke Syria mungkin satu ancaman sahaja bagi memaksa Barat mengambil tindakan lebih serius di Syria.

“Tetapi, jika Saudi benar-benar menghantar tenteranya ke Syria, ini akan menjadi pembukaan pertempuran baru yang boleh merebak menjadi konflik serantau besar-besaran.”

Russia mendakwa, berdasarkan gambar yang dirakam dari udara mendedahkan Turki sudahpun menghimpunkan tenteranya untuk melancarkan serangan ke atas Syria.

Sekumpulan rakyat Turki sudahpun menyertai pertempuran di Syria, memerangi tentera rejim Bashar al-Assad dan ada yang terbabit dalam keganasan bersama kumpulan Daish.

Kumpulan ultranasionalis negara itu, ‘Serigala Putih’ yang berjuang untuk melindungi bangsa Turki yang tinggal di utara Syria dan bercita-cita mengembalikan pemerintahan Empayar Uthmaniah juga terbabit dalam pertempuran menentang tentera Syria dan askar Russia.

Permusuhan antara Russia dan Turki memang sudah wujud sejak ratusan tahun lalu.

Turki kini ialah anggota NATO dan jika negara itu bertempur, seperti yang hampir berlaku selepas Ankara menembak jatuh sebuah pesawat pengebom Russia tahun lalu, Amerika Syarikat dan Britain bertanggungjawab membantu Turki.

Ukraine juga dikatakan sudah merangka rancangan menghantar askarnya memerangi Daish di Syria. Negara itu yang bertindak sebagai penampan antara Eropah dan Russia sudahpun terbabit dalam perang saudara dengan pemberontak yang disokong Russia di negara sendiri.

Jika askarnya bertempur dengan Russia di Syria, semuanya boleh berlaku. Lebih-lebih lagi NATO juga menyokong Ukraine.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 7 Februari 2016 @ 5:07 AM