DUA ribu pekerja membuat demonstrasi dan membawa sepanduk selepas diberhentikan kerja tanpa mendapat pampasan di hadapan Wisma Lion Megasteel kawasan Perindustrian Olak Lempit.
Ekhwan Haque Fazlul Haque
ekhwan@hmetro.com.my


Kuala Langat: “Kami berharap ada unsur simpati terhadap nasib kami. Ada antara kami sudah bekerja sejak 33 tahun lalu,” kata Raja Badrul Izaman Raja Mad Nasir, 35.

Dia antara lebih 100 pekerja eksekutif Megasteel di Olak Lempit di sini, yang masih ‘terumbang-ambing’ berikutan tindakan syarikat berkenaan memberhentikan pekerja dengan memberi notis 24 jam pada 31 Mac lalu.

Selain itu lebih 400 pekerja bukan eksekutif kilang itu kini diarahkan bercuti tanpa sebarang kata putus berhubung masa depan mereka.

Raja Badrul Izaman berkata, tindakan majikan mereka dianggap tidak wajar berikutan kesukaran pekerja mendapatkan pekerja lain bagi menampung kehidupan.

“Pekerja tiada pilihan kerana kami seakan dipaksa berhenti walaupun tidak menandatangani sebarang dokumen persetujuan yang diberikan pihak pengurusan pada petang 31 Mac lalu.

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 19 April 2016 @ 6:33 AM