Guru lelaki berpakaian ala Deramang. FOTO Hamzah Osman
Guru wanita berpakaian ala Mahsuri. FOTO Hamzah Osman
Hamzah Osman


Langkawi: Aksi guru lelaki dan wanita berpakaian Melayu seperti Deramang dan Mahsuri mewarnai sambutan Hari Guru di Sekolah Kebangsaan (SK) Penghulu Ahmad, di sini, hari ini.

Guru lelaki dilihat kemas berpakaian busana Melayu dengan tengkolok, keris dan bersampin, manakala guru wanita pula mengenakan baju Kedah serta berselendang yang mendapat tepukan gemuruh lebih 850 murid sekolah itu.

Guru Besar Hairus Salleh Harrith berkata, gimik guru memakai pakaian lengkap dengan tanjak dan keris itu bertujuan memupuk rasa cinta murid terhadap warisan budaya yang semakin pupus ditelan zaman.

"Acara lain yang turut memeriahkan sambutan sama termasuk bacaan perutusan Ketua Pengarah dan Menteri Pendidikan, nyanyian lagu 'Guru Malaysia', sukaneka, dan persembahan murid serta guru," katanya.

Guru, Affendy Jaafar berkata, beliau teruja dengan acara yang dianjurkan pihak sekolah kerana meriah selain mengembalikan nostalgia busana Melayu yang semakin dilupakan.

"Pakaian ala Deramang dan Mahsuri ini selalunya kita lihat dalam filem Melayu lama dan hari ini kami bersepakat memperagakannya kembali bagi menimbulkan kelainan pada Sambutan Hari Guru kali ini," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 16 Mei 2016 @ 9:48 AM