INGATAN Jason Bourne mula pulih dalam sekuel kelima filem perisik itu.
Michelle Gun


Selepas beberapa tahun menghilangkan diri, Jason Bourne menggemparkan Agensi Risikan Pusat (CIA) selepas didapati muncul kembali mencari jawapan terhadap masa silamnya.

Kali ini, ingatan Bourne seolah-olah mula pulih apabila dia dapat mengingati beberapa memori hitam ketika menerima tugas sebagai pembunuh upahan CIA serta kejadian menimpa bapanya.

Filem diberi judul ringkas Jason Bourne ini menyaksikan pelakon hebat Hollywood, Matt Damon dan pengarah, Paul Greengrass kembali menjayakan karya adaptasi novel itu.

Turut membintangi sekuel kepada filem The Bourne Ultimatum (2007) itu ialah pelakon Alicia Vikander, Tommy Lee Jones, Vincent Cassel dan Julia Stiles.

Berkongsi pengalaman membintangi filem kelima Jason Bourne itu, Vikander mengakui wataknya sebagai ejen CIA Heather Lee bukan mudah kerana perlu menghafal banyak istilah teknikal komputer.

“Terlalu banyak perkataan teknikal dalam dialog saya sehingga sukar mengingati semuanya. Malah, saya juga tidak memahami maksud perkataan itu,” katanya dalam temu bual bersama RAP di Sydney, Australia, baru-baru ini.

Menurut pelakon berusia 27 tahun itu, dia bernasib baik kerana dibantu pakar komputer sebenar yang juga pelakon tambahan dalam filem berkenaan.

“Peluang bekerjasama dengan pakar ini membolehkan saya mempelajari sedikit sebanyak bidang berkenaan,” katanya.

Biarpun Lee antara watak penting dalam filem ini, sebahagian besar babak Vikander di hadapan komputer menjejaki Bourne serta memberi arahan terhadap pegawainya.

Seronok berpeluang beraksi di sisi Damon dan di bawah pengarah hebat, Vikander berkata, dua karyawan itu gemar membuat ‘prank’.

“Paling lucu, ketika penggambaran salah satu babak, semua pelakon dikehendaki memandang skrin ketika Jason Bourne muncul.

“Sebaliknya, orang yang muncul dalam skrin bukan Jason Bourne, tetapi pelakon James Bond, Daniel Craig,” katanya.

Mula ditayangkan di pawagam seluruh negara hari ini, bekas ejen CIA, Nicky Parsons bertemu Jason Bourne pada rusuhan di Athens, Greece untuk mendedahkan maklumat penting mengenai latar belakang lelaki terbabit.

Tanpa diduga kehadiran mereka dihidu ejen CIA yang menghantar pembunuh upahan untuk menghapuskan mereka.

Antara babak paling menarik dalam filem ini adalah adegan mengejar di Los Angeles yang membabitkan kemusnahan 170 kenderaan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 28 Julai 2016 @ 12:02 PM