PERKHIDMATAN teksi tradisional sepatutnya lebih proaktif dengan bertindak meningkatkan mutu perkhidmatan mereka. FOTO Yazit Razali.
PERKHIDMATAN teksi tradisional sepatutnya lebih proaktif dengan bertindak meningkatkan mutu perkhidmatan mereka. FOTO Yazit Razali.
Ahmad Salim Bachok

Walaupun sudah memuat turun hampir setahun lalu aplikasi Uber di dalam telefon pintar Note 5 saya, tetapi hanya pada petang Rabu lalu saya berkesempatan menggunakan perkhidmatan pengangkutan atas talian ini.

Lebih menarik, saya tidak menggunakan khidmat ini untuk perjalanan dari Gombak atau Bangsar ke pusat bandar Kuala Lumpur atau Subang Jaya, tetapi mencuba menggunakannya dari lapangan terbang Heathrow ke pusat kota London. Ewahhhh...nampak macam nak berlagak, tapi memang itulah yang terjadi.

Saya membuat pilihan menggunakan Uber berbanding menaiki teksi hitam London (black taxi), kereta api (underground) atas bas atas sebab keselesaan dan harga. Tambang teksi hitam dan kereta api hampir sekali ganda lebih tinggi berbanding Uber, manakala bas akan membuat kami terpaksa jauh berjalan kaki sama ada di lapangan terbang atau ketika tiba di ibu kota Inggeris itu.

Sememangnya menggunakan khidmat Uber, baik di mana-mana saja di dunia ini, amat mudah dan memudahkan selain selesa dan lebih murah (berbanding teksi biasa).

Sebaik mengambil bagasi, saya terus mengaktifkan aplikasi Uber. Keluar saja dari terminal, tunggu tidak sampai sepuluh minit kereta pun tiba. Muncul sebuah kereta Ford Mondeo baru bersama pemandunya, seorang lelaki kacak berkepala botak bernama Shahid Nawaz, menghulur tangan untuk bersalaman sambil berkali-kali memohon maaf kerana terlambat tiba dua minit.

“Jalan agak sesak di pinggir lapangan terbang tuan...” kata lelaki keturunan Afghanistan yang sudah lebih 10 tahun menjadi warga London dan mendakwa memegang dua kerakyatan iaitu Britain serta Afghanistan.

Seperti juga pemandu Uber di Malaysia atau di kebanyakan kota besar dunia yang lain, Shahid menjadi pemandu Uber secara separuh masa. Menurutnya, Uber memberikannya pendapatan tambahan yang agak lumayan kepadanya, selain waktu bertugas yang sangat fleksibel serta tidak terikat oleh mana-mana pihak. Katanya sambil ketawa; “pagi jadi kuli, petang jadi majikan sendiri...”

Sesungguhnya bagi saya, Uber banyak memberi faedah kepada masyarakat di serata dunia. Selain menjadi sumber pendapatan tambahan baru kepada pemilik kereta, ia turut mengenakan tambang yang lebih rendah berbanding teksi biasa, iaitu sekitar 30 peratus hingga 40 peratus lebih murah.

Ia juga lebih selesa tiada kereta buruk yang boleh digunakan kerana hanya kenderaan tahun 2008 ke atas boleh digunakan. Satu lagi yang menjadikan Uber mempunyai nilai tambah berbanding teksi biasa atau sistem pengangkutan lain adalah kaedah memberi penilaian atau rating kepada kedua-dua pihak, iaitu pemandu dan penumpangnya.

Rating yang tinggi untuk pemandu akan menjadikan perkhidmatan Uber ini mampu mengekalkan kualiti khidmatnya. Pemandu yang sering mendapat rating rendah daripada penumpang akan menghadapi risiko dihentikan perkhidmatannya daripada pengendali Uber. Begitu juga, penumpang yang selalu diberi rating rendah mungkin pada masa depan akan ditegah daripada menggunakan perkhidmatan ini. Maka ia boleh dianggap sebagai satu sistem penilaian kualiti perkhidmatan yang adil dan saksama.

Kerana itulah juga saya berasa amat tidak senang apabila pemandu teksi tradisional Kuala Lumpur, melalui beberapa pemimpin kesatuan mereka, mengutuk dan menghentam 11 inisiatif penambahbaikan perkhidmatan teksi di ibu kota oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pada Selasa lalu.

Inisiatif yang terkandung di bawah Program Transformasi Industri Teksi bertujuan meningkatkan mutu, imej dan faedah kepada mereka yang terlibat dalam industri teksi tanah air itu sebaliknya diperlekeh oleh pemimpin kesatuan teksi. Mereka sebaliknya berkeras mahukan agar khidmat Uber dan GrabCar digantung atau diharamkan.

Tindakan dan pendirian yang menyongsang arus ini sesungguhnya amat mengecewakan. Mujurlah dalam hal ini pihak kerajaan bertegas tidak akan mengharamkan Uber, sebaliknya berjanji akan menyelaras dan mewujudkan satu peraturan baru yang bakal lebih adil kepada pemandu teksi dan Uber.

Pendirian kerajaan yang prorakyat ini sesungguhnya perlu dialu-alukan. Perkhidmatan teksi tradisional sepatutnya lebih proaktif dengan bertindak meningkatkan mutu perkhidmatan mereka yang sudah terkenal sebagai perkhidmatan teksi paling teruk di dunia itu.

Pemandu teksi menipu tambang, pemandu tidak bersopan, kasar, pemandu terlalu tua, selekeh, tiada pengetahuan akan laluan di ibu kota selain teksi kotor, berbau, rosak ketika menghantar penumpang, malah ada teksi yang boleh dikategorikan sebagai ‘besi buruk bergerak’ adalah antara rungutan dan cemuhan pengguna terhadap perkhidmatan teksi kita.

Sepatutnya isu negatif ini yang perlu terlebih dahulu diberi perhatian oleh pemandu dan pemain utama industri teksi berkaitan, bukannya bantahan terhadap sistem pengangkutan yang lebih memudahkan, canggih, selesa dan mesra rakyat seperti Uber atau GrabCar.

Percayalah bahawa Uber, GrabCar atau sistem pengangkutan atas talian lain yang sewaktu dengannya adalah sistem pengangkutan awam masa depan yang akan terus menjadi pilihan kerana sifatnya yang lebih murah, mudah dan mesra pengguna.

Penulis Timbalan Pengarang Kumpulan Harian Metro

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 19 Ogos 2016 @ 9:38 AM