BERNAMA

Georgetown: Pekerja sebuah kilang solar di Bayan Lepas, dekat sini, gempar selepas berlaku tumpahan asid nitrik di luar stor kilang itu semalam.

Pegawai Perhubungan Media Jabatan Bomba Penyelamat Malaysia (JBPM) Pulau Pinang, Mohd Azman Hussin berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 3.39 petang dan jentera pertama tiba di lokasi kejadian kira-kira 14 minit kemudian.

"Jentera pertama dari Balai Bomba dan Penyelamat Bayan Baru bersama tujuh pegawai serta anggota tiba di lokasi kejadian mendapati berlaku tumpahan lebih 1 tan asid nitrik di kawasan luar stor kilang berkenaan," katanya di sini.

Menurutnya, pihaknya mendapatkan bantuan Pasukan Unit Bahan Berbahaya (Hazmat) bagi menjalankan kerja pembersihan di kawasan berkenaan dan tiada mangsa atau pekerja kilang mengalami sesak nafas atau cedera akibat kejadian itu.

Asid nitrik antara bahan kimia berjadual berbahaya kepada persekitaran dan udara serta jika bertindak balas dengan air boleh menghasilkan wap yang memberi kesan kepada manusia termasuk luka terbakar, pedih mata dan pengsan.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 16 September 2016 @ 12:39 AM