AP

Manila: Kumpulan militan Abu Sayyaf semalam membebaskan seorang lelaki warga Norway yang diculik setahun lalu di selatan Filipina bersama dua warga Kanada yang kemudian dipenggal, kata pegawai.

Kjartan Sekkingstad dibebaskan di bandar Patikul di wilayah Sulu sebelum diberi perlindungan oleh anggota Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) yang membantu rundingan bagi membebaskan lelaki itu.

Penasihat rundingan damai, Jesus Dureza berkata, Sekkingstad yang diculik pada September tahun lalu bermalam di rumah pengerusi MILF, Nur Misuari di Sulu.

Dia dijangka dibawa bertemu dengan Presiden Filipina, Rodrigo Duterte pada hari ini.

Menurutnya, rancangan awal untuk menerbangkan lelaki itu dari Sulu ke Manila dibatalkan semalam kerana cuaca buruk.

Tidak dapat dipastikan sama ada Sekkingstad dibebaskan selepas wang tebusan dibayar.

Duterte dalam satu sidang akhbar pada bulan lalu memberi bayangan bahawa wang tebusan dibayar kepada kumpulan militan berkenaan tetapi mereka terus menahan mangsa.

Sementara itu, tentera Filipina berkata, serangan berterusan dari pasukan keselamatan menyebabkan kumpulan militan berkenaan terpaksa membebaskan tebusan.

Dua warga Kanada yang diculik bersama Sekkingstad, John Ridsdel dan Robert Hall dipenggal pada April dan Jun lalu selepas tempoh bayaran wang tebusan tamat.

Seorang wanita Filipina bagaimanapun dibebaskan sebelum Duterte berkuasa pada 30 Jun lalu.

Sehingga kini beberapa mangsa termasuk warga Malaysia dan Indonesia masih dijadikan tebusan oleh militan Abu Sayyaf.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 18 September 2016 @ 5:07 AM