CHE Hassan memastikan itiknya balik ke reban.
CHE Hassan memastikan itiknya balik ke reban.
CHE Hassan menggunakan sukatan khas bagi menentukan tahap kemasinan air sebelum memasukkan telur untuk diperam.
CHE Hassan menggunakan sukatan khas bagi menentukan tahap kemasinan air sebelum memasukkan telur untuk diperam.
TELUR itik yang dikumpul setiap hari sebelum diproses menjadi telur masin.
TELUR itik yang dikumpul setiap hari sebelum diproses menjadi telur masin.
Hazira Ahmad Zaidi

Seawal jam 6 pagi setiap hari, pintu reban yang menempatkan kira-kira 1,100 itik dibuka bagi membolehkan ternakan itu ‘bersiar-siar’ dan mencari makan sekitar kawasan sawah padi.

Terdapat empat reban semuanya yang ditempatkan berhampiran kawasan sawah di Kampung Che Mali, Bayu Lalang, Pasir Mas, Kelantan.

Che Hassan Che Mood, 57, berkata, itik peliharaannya akan menjalani rutin itu pada setiap pagi supaya bebas, sekali gus mengelak tertekan akibat dikurung.

Langkah itu juga katanya, sebagai cara memastikan ternakan itu dapat menghasilkan telur berkualiti sebelum telur berkenaan diperam untuk menjadi telur masin yang kini satu perusahaan buat keluarga Che Hassan.

“Setiap hari, hasil telur yang dikutip sekitar 860 hingga 950 biji dan ia akan dikumpulkan di bengkel untuk penyediaan telur masin.

“Kerja itu dibantu beberapa penduduk kampung yang diberi upah harian. Ada juga pekerja tetap,” katanya ketika ditemui di kawasan penternakannya, baru-baru ini.

Che Hassan memberitahu, penternakan itik dan perusahaan telur masinnya sudah bermula sejak tiga tahun lalu dengan peringkat awal bermula dengan 50 itik sumbangan kerajaan negeri.

Katanya, tidak susah memelihara itik kerana dia lebih gemar ternakan itu bebas mencari makanan sendiri di sawah padi kerana ia lebih aktif.

“Itik yang dilepas bebas akan lebih aktif dan mudah mengawan selain kawasan sawah mempunyai banyak siput yang baik untuk ketahanan fizikalnya.

“Namun ada juga makanan tambahan yang saya beri supaya lebih sihat. Bagi penghasilan telur pula, ia bergantung kepada cuaca.

“Jika musim hujan, telur yang dihasilkan berkurangan sedikit kerana persekitaran yang sejuk berbanding ketika cuaca normal,” katanya yang sebelum ini mengusahakan sawah padi.

Apabila terpilih mengikuti Program Azam Tani kelolaan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Che Hassan dididik menjadi usahawan bermula dengan 50 itik.

Menurutnya, bimbingan dan modal MARDI membolehkan dia mengembangkan perusahaan telur itik susulan bilangan ternakan yang meningkat.

Jumlah itiknya bertambah sehingga 1,100 ekor ketika ini dengan sumber pembekal utamanya diperoleh daripada penternak di Perak yang menjualnya dengan harga RM7 seekor.

“Saya akan membeli itik baru untuk memastikan kuantiti telur yang dihasilkan dapat menampung permintaan pelanggan.

“Seekor itik matang yang sihat mampu mengeluarkan telur empat kali. Namun ia tergantung kepada keadaannya juga.

“Apabila bilangan telur bertambah, telur masin dibuat sebagai nilai tambah kepada perusahaan,” katanya yang memperoleh pendapatan sekitar RM450 sehari hasil jualan telur masin dan telur mentah.

Bagi memudahkan pergerakan, MARDI turut memberikan motosikal roda tiga kepada Che Hassan yang dimanfaatkan untuk penjualan telur itik sekitar Kelantan.

“Setiap hari saya yang dibantu isteri, Wan Naimah Wan Yaakub, 48, memproses 2,000 biji telur masin yang dibekalkan kepada peraih di sekitar Pasir Mas dan Tanah Merah.

“Mereka datang mengambil sendiri di sini dan ada juga yang saya hantar ke pasar,” katanya.

Che Hassan berkata, penghasilan telur masinnya sedikit berbeza kerana menggunakan kaedah rendam dengan air garam atau dijerukkan berbanding kebanyakan telur masin disalut dengan tanah liar atau arang.

Rasa telur masin itu bagaimanapun masih sama.

“Memproses telur masin cukup mudah bagi saya kerana bahan yang digunakan ialah air yang dimasak bersama garam, daun pandan dan asam keping.

“Penggunaan air garam bersama daun pandan dan asam keping bagi mengelak telur yang direbus berbau hanyir.

“Sebelum itu, telur berkenaan perlu dijemur di bawah cahaya matahari selama 20 minit bagi memastikan ia benar-benar kering selepas dibersihkan.

“Kemudian ia direndam dengan air masin dan disimpan di dalam bekas tertutup selama 12 hari bagi memastikan rasa masin menyerap ke dalam telur,” katanya.

Dia juga mempunyai alat sukatan khas untuk mengukur tahap pemasinan air garam dan bacaan biasa yang digunakan adalah antara 80 hingga 90.

“Lagi tinggi bacaan kandungan itu lagi bagus kerana telur masin boleh tahan lebih lama,” katanya yang akan memeriksa setiap telur selepas proses merendam bagi memastikan tiada yang buruk atau pecah sebelum dijual kepada pelanggan.

Katanya, harga jualan borong bagi setiap biji telur itik mentah ialah 44 sen manakala telur masin 65 sen.

“Kami menjual telur masin dalam bekas berisi 30 biji dengan harga RM25, manakala bagi 100 biji pula berharga RM65.

“Bagi mengembangkan pasaran telur masin, MARDI akan mengambil 250 balang besar berisi 30 biji telur masin untuk dipasarkan di Lembah Klang.

“Dengan menjual telur itik hasil penternakan ini, ia secara tidak langsung mengubah kehidupan kami sekeluarga, malah terkeluar daripada garis kemiskinan apabila mampu memperoleh pendapatan kasar RM12,000 sebulan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 6 Disember 2016 @ 10:36 AM