Mazizul Dani dan Nurul Huda Kosnon


Kuala Lumpur: Kalendar 2017 Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) tidak lagi menampilkan ‘abang bomba sado’ seperti kalendar 2016 kerana tahun ini, ia bertujuan memberitahu masyarakat tugas hakiki lain jabatan itu selain memadam kebakaran.

Penguasa Kanan Bomba 2 Bahagian Pengurusan Korporat JBPM, Norizan Saad, berkata kalendar 2017 mahu memberitahu selain memadam kebakaran, bomba juga ada tugas penyelamatan dan pencegahan.

"Kita paparkan (dalam kalendar) elemen pasukan khas dalam JBPM seperti penyelamatan di air, Perkhidmatan Penyelamatan Perubatan Kecemasan (EMRS), unit udara, unit forensik (penyiasatan kebakaran), Unit Motosikal Gerak Cepat (RIM) dan anggota wanita," katanya.

Kalendar 2017 JBPM boleh dilihat di laman web atau Facebook jabatan itu. Ia untuk edaran rasmi kepada kakitangan dan pegawai serta kementerian berkaitan.

Norizan berkata, walaupun masih menggunakan model dalam kalangan anggota dan pegawai berbadan sasa, namun imej sado itu dikurangkan.

“Tahun lalu, kita paparkan ‘abang sado’ dalam JBPM bagi menunjukkan keberkesanan program Lets Get Fit namun untuk kalendar 2017, imej anggota dengan badan sasa dan lengan berurat, dikurangkan.

Menurutnya, orang ramai sudah sinonim dengan imej anggota bomba ‘abang sado' kerana mereka tahu tugas anggota bomba memerlukan fizikal yang kuat namun masyarakat perlu tahu tugas lain jabatan itu.

Harian Metro sempat bertemu dengan empat anggota dan pegawai JBPM yang menjadi model menghiasi Kalendar 2017.

Penolong Kanan Penguasa Bomba Wan Irlinda Wan Haron berkata, dia gembira kerana terpilih menghiasi kalendar jabatan tahun ini

“Sebelum ini gambar dirakam tapi tak keluar di kalendar. Tahun ini, Alhamdulillah, susah payah buat penggambaran, akhirnya gambar terpapar pada kalendar,” katanya.

Pegawai bomba Mohd Uzair Abdullah pula menganggap mewarnai kalendar bomba selama empat tahun berturut-turut bukan sesuatu yang mudah.

"Ini kali keempat saya muncul dalam kalendar jabatan, ia satu penghormatan,” katanya.

Pegawai bomba Muhd Zaini Muhd Umar juga kali keempat menghiasi kalendar, berkata ramai yang mengenalinya melalui kalendar dan ada yang memanggilnya abang kalendar.

Penguasa bomba Siti Farizun Naim juga bangga kerana terpilih lagi tahun ini buat kali keempat sejak 2014.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 5 January 2017 @ 10:52 PM
Antara gambar pada kalendar 2017 JBPM
Antara gambar pada kalendar 2017 JBPM
Empat anggota bomba (dari kiri) Wan Irlinda, Siti Farizun, Muhd Zaini dan Mohd Uzair yang terpilih menghiasi kalendar 2017 JBPM. - Foto dan video MUHAMAD ALLYME
Empat anggota bomba (dari kiri) Wan Irlinda, Siti Farizun, Muhd Zaini dan Mohd Uzair yang terpilih menghiasi kalendar 2017 JBPM. - Foto dan video MUHAMAD ALLYME