Nurul Huda Kosnon


Kuala Lumpur: "Jangan anggap orang yang cacat penglihatan, pergerakan dan aktiviti semuanya terbatas. Selagi saya hidup saya akan buat yang terbaik untuk anak dan keluarga,” kata Muhammad Firdaus Khairi, 29 yang hampir setiap hari menggendong anaknya, Muhammad Razin Hamizan berusia lapan bulan menaiki Tansit Aliran Ringan (LRT) untuk dihantar ke rumah pengasuh.

Gambar Muhammad Firdaus bersama anaknya di dalam LRT tular di laman sosial, baru-baru ini.

Muhammad Firdaus berkata, orang yang cacat penglihatan sepenuhnya sepertinya bukan hanya bergantung kepada penglihatan semata-mata, kerana turut menggunakan deria lain termasuk pendengaran, rasa dan naluri yang dikurniakan oleh Allah SWT.

Menceritakan mengenai gambarnya yang tular di Facebook, dia berkata, ketika itu dia dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Sentul Timur selepas menjemput anak lelakinya di pusat penjagaan berdekatan kediamannya.

"Itu adalah rutin harian saya di mana sebelum ke tempat kerja di Titiwangsa, saya akan berjalan ke stesen LRT untuk menaiki LRT bagi menghantar anak ke pusat penjagaan selewat-lewatnya sebelum 8 pagi.

"Selepas selesai kerja iaitu pada 5.30 petang, saya akan menjemput isteri di tempat kerjanya di Taman Pelangi, Sentul sebelum sama-sama menjemput anak di pusat penjagaan berkenaan," katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Menurutnya yang berasal dari Pelabuhan Klang, Selangor, dia dan isteri, Noor Hidayah Ibrahim, 29, yang juga cacat penglihatan kategori rabun teruk akan membahagikan tugas menjaga anak kerana isteri juga bekerja.

"Selalunya isteri akan mengambil tugas menjaga anak pada waktu malam manakala saya pula akan mengambil serta menjemput anak selepas selesai waktu bekerja. "Kadang-kadang isteri juga akan bekerja pada Sabtu dan saya akan menjaga anak sehingga isteri pulang bekerja pada hari berkenaan," katanya yang menggunakan aplikasi 'Talk Back' di telefon bimbit Andorid miliknya dan perisian khas, 'jaws' di komputer untuk berkomunikasi dengan orang lain.

Katanya, dia menjaga anak sama seperti bapa normal lain namun bezanya dia lebih banyak menggunakan deria lain dan naluri termasuk bagi menjaga pergerakan anak yang kini semakin aktif.

"Misalnya penjagaan membabitkan penukaran lampin pakai buang. Saya akan pastikan sama ada dia kering atau basah.

“Kalau basah lampin itu biasanya akan mengembang. Dari aspek pemakaian lampin pula, saya akan pastikan ia berada pada kedudukan betul-betul di bawah punggung anak," katanya.

Katanya, dia tidak menyangka gambarnya itu akan menjadi tular di laman sosial selain terkejut selepas dimaklumkan isterinya mengenai perkara itu.

"Alhamdulillah, semuanya tidak dijangka dan ia adalah rutin harian yang saya buat," katanya.

Sementara itu, dia turut menggunakan bantuan isterinya untuk menghantar gambarnya bersama anaknya menerusi aplikasi WhatsApp kepada Harian Metro.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 13 January 2017 @ 1:44 AM
Muhammad Firdaus bersama anaknya. FOTO ihsan Noor Hidayah
Muhammad Firdaus bersama anaknya. FOTO ihsan Noor Hidayah