PENERBIT filem juga perlu ambil perhatian terhadap jaringan promosi, pemasaran baru.

Kesinambungan isu Cuit Sikit yang dipaparkan dalam sisipan Bling! Sabtu lalu mengenai penjualan tiket filem tempatan yang suram sepanjang tahun lalu, Ketua Pengarah Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) Datuk Fauzi Ayob (gambar) turut mengakui perkara itu.

Menurut Fauzi, meskipun prestasi filem tempatan tahun lalu memberangsangkan, masih banyak filem yang kurang mendapat sambutan sehingga pembikin filem mengalami kerugian.

“Statistik tahun lalu mencatatkan jumlah kutipan filem mengikut Skim Wajib Tayang RM78.2 juta membabitkan 43 filem berbanding 80 filem pada tahun 2015 dengan jumlah kutipan RM52.8 juta.

“Daripada jumlah ini hanya tiga filem berjaya pecah panggung dengan jumlah kutipan mencecah RM16 juta. Kejayaan filem pada suku tahun pertama iaitu Mat Moto: Kami Mat Moto Bukan Mat Rempit (RM4.3 juta), Ola Bola (RM16.6 juta), Munafik (RM17.04 juta) dan Boboiboy The Movie (RM15.7juta) menyumbang kepada jumlah kutipan pada tahun itu.

“Banyak faktor semasa mempengaruhi sambutan filem tempatan sepanjang tahun lalu seperti ekonomi yang kurang stabil, kurang promosi, isu cetak rompak, muat turun haram dan genre pilihan penonton,” katanya.

Fauzi berkata, masalah penjualan tiket yang tidak menentu adalah satu cabaran dan memerlukan pelan jangka panjang kerajaan.

Dalam perkara ini, FINAS mengalakkan penerbitan filem berkualiti yang mampu menarik perhatian dan motivasi penonton ke pawagam.

“Permasalahan ini memerlukan pelan jangka panjang yang strategik daripada pihak kerajaan, penerbit, pemamer serta penonton melalui analisis menyeluruh konsep permintaan dan penawaran dalam ekosistem industri.

“Pada masa sama jaringan promosi dan pemasaran baru perlu diambil perhatian pihak penerbit kerana ekosistem penontonan di Malaysia dipengaruhi pelbagai faktor antaranya demografik, psikografik, ekonomi, minat, kualiti dan promosi,” katanya.

Fauzi turut menjelaskan, kejayaan sesebuah filem datangnya daripada kualiti filem yang dihasilkan.

Oleh itu, pihaknya sentiasa mengalakkan usaha penerbitan filem berkualiti yang bukan sahaja diterima baik di dalam negara malah mampu menjadi komoditi eksport ke luar negara.

“Apabila bercakap mengenai kualiti sesebuah filem, ia tentunya bersifat subjektif. Namun apa yang jelas di sini adalah filem yang baik dan diterima penonton secara amnya di Malaysia datang dengan pakej yang lengkap seperti kualiti pembikinan, cerita, promosi dan impak kepada penonton.

“Pada masa sama, kuantiti atau lambakan filem masih terkawal dengan adanya Skim Wajib Tayang yang memberikan peluang sama rata kepada penerbit untuk menayangkan filem mereka tertakluk kepada peraturan yang ditetapkan.

“Persaingan sihat dan positif seharusnya mengalakkan penerbit untuk menyediakan pelan pemasaran bagi menarik minat penonton ke pawagam. Ini juga perlu diperkasakan ketika filem itu di dalam cadangan lagi agar bajet yang digunakan mengambil kira pemasaran dan promosi efektif,” katanya.

Sambutan di luar negara

Biarpun mendapat sambutan kurang memberangsangkan di pasaran domestik, masih terdapat filem yang perlu dibanggakan peminat dan pembikin filem.

Antaranya filem Redha yang mewakil negara ke Anugerah Oscar pada tahun ini dan memenangi tujuh anugerah festival luar negara.

“Selain itu, filem Hanyut dan Interchange juga terbukti diterima baik di peringkat antarabangsa apabila menyertai beberapa siri festival filem dunia.

“Penerimaan penonton asing kepada filem seperti ini amat mengalakkan kerana berjaya mendekati mereka dengan kualiti pembikinan yang baik di samping membawa jenama cerita tempatan dengan nilai universal yang tinggi,” katanya.

Senario itu membuktikan penonton di Malaysia mula menghargai filem sebegini dengan sokongan di media sosial namun bukan diterjemahkan melalui penontonan di pawagam kerana faktor pelbagai pilihan filem lain yang boleh dipilih mereka sebagai pengguna.

“Saya mengharapkan kejayaan beberapa filem Malaysia di peringkat antarabangsa mampu mendidik penonton untuk menyokong filem yang memberikan nilai tinggi sinema,” katanya. - Sudirman Mohd Tahir

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 30 January 2017 @ 5:34 AM