Mazizul Dani


Kuala Lumpur: Seekor kucing betina berdepan risiko lumpuh kedua-dua kaki belakang selepas badannya tersepit antara pintu pagar rumah automatik.

Rakaman menyelamat kucing itu tular selepas dikongsikan ahli perniagaan, Md Nazry Md Nassir, 33, di Facebook (FB) dalam kejadian 3 petang semalam di Taman Sri Baiduri, Seksyen 9, Shah Alam.

Bagi yang melihat rakaman itu, ia agak mengerikan dan menyayat hati kerana kucing terbiar dianggarkan berusia lebih setahun itu dipercayai tersepit antara ruang 2.5 sentimeter (cm) selama dua jam.

"Saya betul-betul rasa takut tengok kucing tu dalam keadaan separuh mati, tercungap-cungap sehingga terkencing, terberak di situ.

"Saya dan jiran-jiran sudah hubungi Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) tetapi mereka tak berani bantu kerana takut dikatakan menceroboh.

"Kami dah hubungi tuan rumah, tetapi dia balik lambat, jadi kami terpaksa buka jek hidraulik pintu pagar untuk selamatkan kucing itu," kata Md Nazry ketika dihubungi hari ini.

Katanya, operasi menyelamat itu mengambil masa hampir 45 minit.

Bapa kepada dua anak itu berkata, dia membawa kucing itu ke Hospital Veterinar Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk rawatan hari ini.

"Doktor beritahu, peluang untuk pulih amat rendah kerana ia melibatkan tulang belakang dan doktor beri ubat untuk merawat bengkak.

"Masih belum dapat buat imbasan X lagi kerana mesin rosak di UPM dan tempat lain masih tutup kerana cuti umum," katanya.

Md Nazry yang juga pemilik lima ekor kucing berkata buat sementara ini, dia akan memelihara 'Gate', nama yang diberikan kepada kucing berkenaan.

"Kos rawatan di hospital UPM saya dah bayar, tetapi nanti saya bercadang untuk buka tabung perubatan Gate.

"Selepas semuanya baik, mungkin saya akan buka kepada mana-mana pihak yang mahu memeliharanya," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 31 January 2017 @ 7:05 PM
KUCING yang diberi nama 'Gate' (kanan) tersepit di ruang antara pintu pagar rumah sebelum diselamatkan. FOTO ihsan Md Nazry Md Nassir
KUCING yang diberi nama 'Gate' (kanan) tersepit di ruang antara pintu pagar rumah sebelum diselamatkan. FOTO ihsan Md Nazry Md Nassir
Digital NSTP Subscribe