NUR Fasha Sandha.
Rudy Imran Shamsudin


Kuala Lumpur: Pelakon popular, Nur Fasha Sandha Hassan menolak untuk membotakkan kepala sewaktu menjayakan watak sebagai Tisha dalam filem terbaru Badang bagi menghormati sensitiviti.

Begitupun bagi memastikan watak ditampilkan benar-benar hidup, dia sanggup mengorbankan rambut panjangnya di paras dada dipotong pendek.

Selain Fasha, turut membintangi filem yang diarahkan Profesor Datuk Dr A Razak Mohaideen pengasas produk kecantikan Datuk Aliff Syukri, Fauzi Nawawi dan Fareez Fauzi.

Jelas Fasha dalam satu kenyataan, dia terpaksa membuat pengorbanan itu kerana ia sangat diperlukan dalam babak penting filem Badang.

"Babak ini menunjukkan Tisha yang juga isteri kepada Badang telah dianiaya oleh abangnya Tai dilakonkan oleh Fauzi Nawawi.

"Tisha telah didera dengan kejam oleh abangnya dengan memukul, merentap dan menggunting sebahagian besar rambutnya. Kekejaman itu terserlah apabila perlakuan itu ditonjolkan," katanya.

Jelas pelakon yang mula dikenali menerusi filem Black Maria dan Berlari Ke Langit itu lagi, kalau diikutkan Tisha didera sehingga rambutnya dibotakkan.

"Bagaimanapun selepas memikirkan isu sensitif yang pernah berlaku apabila ada pelakon wanita membotakkan kepala untuk menjayakan watak dalam filem membuatkan saya mahupun pihak produksi filem Badang memikirkan rambut panjang saya dipotong pendek sudah memadai," katanya.

Fasha juga menafikan berasa menyesal mahupun terkilan apabila harus memotong rambut pendek seperti lelaki gara-gara mahu menjayakan watak.

"Sewaktu menerima tawaran untuk menjayakan filem ini lagi saya sedar akan pengorbanan besar yang harus dilakukan. Sebagai pelakon saya perlu komited dengan apa yang harus dilalui watak dijayakan.

"Saya tidak kisah apabila terpaksa melakukan pengorbanan ini asalkan watak dijayakan nampak benar-benar hidup dan penonton yakin dengan lakonan diberikan apabila mereka menonton Badang di pawagam nanti," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 11 Februari 2017 @ 1:32 AM