Sijil kelahiran disunting. FOTO SHAH SULAIMAN
Sijil kelahiran disunting. FOTO SHAH SULAIMAN

Kuala Lumpur: Gara-gara memuat naik gambar sijil kelahiran anak kedua bernama Muhammad Putra Naruto di akaun Instagram, pelawak serta pelakon Mohd Shah Rizal Sulaiman dikecam pengguna laman sosial.

Shah berkata, sijil kelahiran berkenaan disunting sebelum dimuat naik ke laman Instagram miliknya, Selasa lalu.

“Saya hanya mahu bergurau, tak sangka pula gambar ini menular dengan cepat.

“Sebenarnya sijil kelahiran ini sengaja disunting kerana saya nak ‘kenakan’ ahli keluarga yang mencadangkan nama Naruto memandangkan saya dan anak sulung meminati drama ini.

“Ketika saya memaklumkan mengenai keputusan menamakan anak kedua Naruto, mereka sangat terkejut. Begitu juga beberapa pengikut yang menyangka nama itu benar. Padahal nama sebenar anak kedua saya ialah Muhammad Putra Iyyad,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurut Shah, pada mulanya dia ada terfikir untuk menggunakan nama Naruto tetapi melupakan hasrat itu apabila mengetahui maksudnya.

“Naruto bermaksud pergolakan dan tak sesuai digunakan sebagai nama anak. Bagi saya biarlah nama yang dipilih molek maknanya dan boleh dijadikan doa.

“Saya ingin memohon maaf jika ada yang kurang senang. Ada yang mendakwa saya sengaja mahu mencipta publisiti murahan.

"Bagi saya, banyak lagi cerita lain yang boleh direka tanpa membabitkan nama anak. Ia memang tidak masuk akal,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 16 Februari 2017 @ 5:53 PM