GATES menduduki senarai orang paling kaya dunia selama empat tahun berturut- turut. - Reuters
GATES menduduki senarai orang paling kaya dunia selama empat tahun berturut- turut. - Reuters
Agensi

New York: Pengasas bersama Microsoft Bill Gates sekali lagi berada di tempat teratas senarai orang paling kaya dunia majalah Forbes.

Gates yang kekayaannya dianggarkan berjumlah RM381 bilion menduduki tangga teratas itu selama empat tahun berturut-turut.

Tempat kedua ialah pengerusi Berkshire Hathaway, Warren Buffet yang memiliki kekayaan berjumlah RM335 bilion.

Dia diikuti oleh pengasas Amazon, Jeff Bezos RM322 bilion sementara di tangga keempat ialah Amancio Ortega, pengasas kumpulan fesyen Inditex yang memiliki harta sebanyak RM316 bilion, sekali gus menjadikannya bukan warga Amerika Syarikat paling kaya di dunia.

Dengan hartanya berjumlah RM250 bilion, pengasas Facebook, Mark Zuckerberg menduduki tempat kelima, diikuti oleh taikun telekomunikasi Mexico, Carlom Sim yang hartanya berjumlah RM241 bilion.

Pengasas bersama Oracle, Larry Ellison pula menduduki tempat ketujuh dalam senarai itu dengan hartanya sebanyak RM231 bilion.

Pasangan adik beradik Charles dan David Koch menduduki tempat kelapan dan kesembilan dengan masing-masing memiliki harta sebanyak RM214 bilion, sementara Michael Bloomberg diiktiraf sebagai orang ke-10 paling kaya dengan harta berjumlah RM211 bilion.

Berdasarkan senarai terbaru Forbes itu, Presiden Donald Trump menduduki tempat ke-544 dengan kekayaannya dianggarkan sebanyak RM15.5 bilion.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 22 Mac 2017 @ 7:54 AM